9 januari 2009

Andrea Camilleri - De eerste zaak van MontalbanoWerkster, al op haar tiende, analfabeet, waarschijnlijk verkracht op haar vijftiende, in verwachting, in elkaar geslagen, ondeskundig geaborteerd, dat slagerswerk had haar op het randje van de dood gebracht, daarna weer werkster en gedwongen om in een voormalig varkenskot te bivakkeren. Zelfs die arrestantencel leek haar vast een kamer in een groot hotel. Nou dan, dan komt nu de vraag: kan een commissaris dan misschien even de aandrang voelen om dat meisje vrij te laten, haar die revolver terug te geven en tegen haar te zeggen dat ze mag neerschieten wie ze maar wil?

****

In alle Montalbano-verhalen die tot nu toe vertaald zijn - dit voorjaar verschijnt er weer eentje bij Prometheus - is onze geliefde grappig-chagrijnige commissaris steevast een door de wol geverfde plantrekker, van het soort dat zijn zin doet, maar zich uiteindelijk altijd weet te redden. Hoe is dat ooit begonnen, vraagt de geïnteresseerde lezer zich af. De eerste zaak van Montalbano biedt het antwoord: Montalbano is gaandeweg ouder geworden, maar in wezen is hij dezelfde gebleven.

De eerste zaak behandelt Montalbano's promotie van ondercommissaris in een dorp in de bergen, waar hij geplaagd wordt door heimwee naar de zee, tot commissaris in het kustplaatsje Vigàta. Al meteen tijdens het eerste bezoek aan zijn nieuwe werkstek is hij getuige van een geval van verkeersagressie. De maffia is erbij betrokken, blijkt later, en het is een van de weinige keren dat die zo expliciet een rol speelt in Camilleri's misdaadverhalen.

Ook al kregen de grappige Catarella en vriendin Livia nog geen rol, toch is De eerste zaak van Montalbano zeer herkenbaar aan Camilleri's licht verteerbare stijl en voorliefde voor lekker eten. Wellicht niet het beste begin voor een kennismaking met Montalbano, maar voor de doorgewinterde Vigàtareiziger een heerlijke, nostalgische flashback.


Lees meer over Camilleri bij Italibro.

De eerste zaak van Montalbano van Andrea Camilleri - oorspronkelijke titel La prima indagine di Montalbano - verscheen bij Serena Libri in het najaar van 2008, vertaald uit het Italiaans door Willy Hemelrijk.
183 pagina's, isbn 9789076270470

Geen opmerkingen: