2 januari 2009

Piero Chiara - De bisschopskamer
Wat? Een boottochtje met de meiden.

Wie? Piero Chiara (1913-1986) was een schrijver uit Noord-Italië.

Genre: roman

Sterren: ***


Een haarlok was losgeraakt uit haar kapsel en viel over haar voorhoofd. Voorzichtig bracht ik de lok weer in het gareel, waarna ik mijn handpalm op haar gloeiende slaap liet rusten. Ik wilde haar hoofd naar me toe trekken, maar eerst keek ik snel even omhoog en omlaag.
Onder ons beklom Orimbelli het steile pad.
Ik stond op en begon bramen te plukken van de struiken tegenover ons.


Recensie: Chiara is dé observator van de kleinburgerlijke geneugten en ondeugden in de provincie. Dat vertelt ons de flaptekst van De bisschopskamer, Chiara's bekendste werk, dat ook verfilmd werd in 1977. Op Youtube vind je een fragment (La stanza del vescovo intikken, en je komt er wel). In het Italiaans, uiteraard, maar je krijgt wel een impressie van de kleinburgerlijke geneugten. In het boek gaat het er verder nogal zedig aan toe, naar hedendaagse maatstaven: de ondeugden spelen zich vooral benedendeks af.

Het hoofdpersonage is de fiere eigenaar van de Tinca, waarmee hij het Lago Maggiore afvaart op zoek naar de genoemde geneugten. Op een dag in de zomer van 1946 ontmoet hij in de haven dottor Orimbelli met wie hij al snel bevriend raakt. Niet gehinderd door herinneringen aan zijn vrouw thuis doet Orimbello niet onder voor zijn vriend. Vervelend wordt het pas wanneer Orimbelli alle vrouwen voor zichzelf wil inpikken, inclusief zijn eigen schoonzuster, een jonge oorlogsweduwe. Ook zijn vriend heeft echter een oogje laten vallen op de mooie Matilde.

De bisschopskamer is een enigszins langzaam boek, deinend op het ritme van het Lago Maggiore. De twee mannen nodigen verschillende dames uit, die zich maar al te graag laten verleiden, bezoeken Isola Bella of gaan zwemmen langs de rotskusten. Toch groeit ook de spanning, eerst onderhuids, met Orimbelli's listen om de concurrentie te verschalken, maar ook tastbaarder, met als orgelpunt een dode in het boothuis van Orimbelli. Het geheel is een tikkeltje gedateerd, maar best interessant om te bekomen van de eindejaarsdrukte.

Links: wikipedia (Italiaans) - Serena Libri - de film op IMDb
Google Maps: De bisschopskamer op de wereldkaart

De bisschopskamer van Piero Chiara - oorspronkelijke titel La stanza del Vescovo - werd uitgegeven door Serena Libri in 2008, vertaald uit het Italiaans door Anthonie Kee.
165 pagina's, isbn 9789076270357

Geen opmerkingen: