18 januari 2009

John Boyne - De scheepsjongen
Wat? Heibel op de Bounty.

Wie? John Boyne (Dublin, 1971) is de auteur van bestseller De jongen in de gestreepte pyjama.

Genre: avonturenroman

Sterren: ****


Er zijn momenten dat je dapper moet zijn en momenten dat je iemand een pistool moet geven zodat hij op een eervolle manier de wereld kan verlaten, en dat was zo'n moment. Mijn knieën knikten, en voordat ik het wist, werd ik meegenomen door een deur naar wat? Naar een jaar vol martelingen en gewelddadigheden? Honger en wreedheid? Ik durfde er niet over na te denken.


Recensie: Het verhaal van de muiterij op de Bounty in 1789 is door de jaren heen al verschillende keren geschreven en verfilmd. Het schip van de Royal Navy voer naar Tahiti om er broodboompjes op te halen. De bemanning mocht er vijf maanden lang aan wal wonen en werd al snel gewoon aan het luilekkerleventje op het paradijselijke eiland. Drie weken na aanvatten van de terugreis brak muiterij uit. De kapitein en zijn getrouwen werden overboord gezet in een sloep. De anderen keerden terug naar Tahiti en verder naar Pitcairn.

John Boyne, gekend van de onmisbare bestseller De jongen in de gestreepte pyjama, doet het verhaal nog eens over, maar dit keer vanuit het oogpunt van de scheepsjongen, John Jacob Turnstile, een boefje uit Portsmouth dat overdag uurwerken jat en 's nachts onder dwang van de huisbaas rijke heren pleziert. Jacob hangt een gevangenisstraf boven het hoofd, maar die wordt kwijtgescholden op voorwaarde dat hij aanmonstert op de Bounty. Als knechtje van de kapitein is Jacob zowel op de hoogte van de beraadslagingen van de officiers als van de bekommernissen van de bemanning. Vooral van de kapitein leert Jacob belangrijke lessen terwijl hij opgroeit tot een sterke jongeman en afrekent met de demonen uit het tehuis in Portsmouth.

Het verhaal van de Bounty mag dan al gekend zijn, toch is De scheepsjongen een must voor de liefhebber van historische avonturenromans à la Hornblower. In een vlotte stijl vertelt Boyne niet alleen over het zware leven op de Bounty, maar ook over vriendschap, eer en trouw. Driewerf hoera voor de scheepsjongen.

Links: wikipedia (Engels) - eigen website - uitgeverij Arena - recensie van nu.nl
Google Maps: De scheepsjongen op de wereldkaart

De scheepsjongen van John Boyne - oorspronkelijke titel The Mutiny on the Bounty - verscheen bij Arena in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Carla Benink.
463 blz, isbn 9789089900012

Geen opmerkingen: