24 januari 2009

Matti Y. Joensuu - Het duivenritueel
Wat? Onrust in de metro.

Wie? Matti Y. Joensuu (Finland, 1948) is inspecteur in Helsinki en misdaadauteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Moeilijk was het niet, een mens doden. Niet moeilijker dan een duif doden. Meer dan een licht duwtje was er niet voor nodig - uiteraard wel op het juiste tijdstip en de juiste plaats. Hij had bij uitstek een zesde zintuig voor dat soort situaties, of liever gezegd, in zekere zin dienden die zich bij hem aan: hups, en kijk aan, daar kwam het vlees al los van de botten en daar spatten de ingewanden al tegen het grind, en de wervels en gewrichten stuiterden als bonen in het rond, en de ziel verdween geheel uit die vuiligheid die van de mens een vraatzuchtige duivel maakte. Hij wist het. Want hij had het gezien, en hij had met zijn eigen neus de lieflijk-walgelijke geur van rauw mensenvlees geroken.


Recensie: Hun voornamen zijn bedrieglijk eenvoudig: ze heten Matti, Timo, Jari of Mikko. Hun achternamen zijn dan weer lastiger te construeren, maar ze klinken wel poëtisch, beeld ik me in. De genaamde Joensuu maakt in Finland al jaren het mooie weer met zijn boeken rond inspecteur Harjunpää, en na acht jaar afwezigheid (De honger naar liefde, Signature, 2000) kreeg de Nederlandse markt nog eens een vertaling voorgeschoteld. Harjunpää ja pahan pappi. Geweldige alliteratie, maar om vergelijking met een Suske en Wiskealbum te vermijden (De moordende metro? De dodende duif?) simpelweg vertaald als Het duivenritueel.

De uitvoerder van dat ritueel is een oudere man die rondwaart in de gangen en tunnels van het metronetwerk van Helsinki. Hij is er vast van overtuigd dat hij offers moet brengen om de Voedster te plezieren, zijn eigen persoonlijke oppergodin, en helaas blijft het niet bij duiven. Op een of andere manier heeft hij een tienermeisje, Leena, in zijn macht gekregen. Haar vriend Matti dreigt hetzelfde lot te ondergaan en een speelbal te worden in de handen van de man die intussen al een paar metromoorden op zijn naam heeft staan. Inspecteur Harjunpää - Timo voor de vrienden - heeft de taak alle puzzelstukjes bijeen te brengen en erger te voorkomen.

Joensuu brengt heel overtuigend de problematiek van de gebroken gezinnen onder de aandacht. Kinderen die niet weten waarheen ze kunnen, en zich dan maar richten tot een wildvreemde, een soort priester die helaas niet veel goeds van plan is. Het duivenritueel vraagt wat gewenning enkele hoofdstukken lang, maar eens Joensuu van start gaat, is hij niet meer te houden. Kiitos, herra Joensuu.

Links: BlueOwl Books - recensies van crimezone.nl, ezzulia.nl, Ine Jacet (misdaadromans.nl) en Trouw
Google Maps: Het duivenritueel op de wereldkaart

Het duivenritueel van Matti Y. Joensuu - oorspronkelijke titel Harjunpää ja pahan pappi - verscheen bij Q in het najaar van 2008, vertaald uit het Fins door Annemarie Raas.
332 blz, isbn 9789021434742

Geen opmerkingen: