13 april 2009

Frode Grytten - De razende rivier
Wat? Journalisteneer.

Wie? Frode Grytten (Odda, 1960) is een Noorse auteur en journalist. Hij woont in Bergen.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


'En wat willen de fundamentalisten?' vroeg ik.
'Nu, dat zie je hier in Odda. Ze hebben een blanke man koelbloedig vermoord.'
'Wie "ze"?'
'Die Serviërs.'
'Dus dat zijn de daders?'
'Ja, dat is toch algemeen bekend?'
'En zij zijn moslims?'
Het werd stil.
Ik zei: 'Nu, dan valt mij de grote eer ten deel u te informeren dat Serviërs geen moslims zijn, maar christenen.'


Recensie: Journalisten mogen geen nonsens verkopen. Journalisten mogen de vrouw van hun broer niet afpakken. En toch doen ze het.

Robert is journalist in Odda, een oud industriestadje in het zuiden van Noorwegen. Normaal gebeurt er niet veel, maar nu is het lijk van een man gevonden in de rivier. Het gros van de inwoners is er als de kippen bij om een stel asielzoekers als daders aan te duiden. Maar niet Robert, die gedreven door zijn journalisteneer een eigen onderzoek instelt. Bij zijn broer de politieman moet hij niet meteen te rade gaan, want hij duikt regelmatig het bed in met diens vrouw Irene.

Pluspunt aan De razende rivier is een fraaie schets van een industriestadje in verval, waar niet veel nodig is om de lont in het kruitvat te steken. En ook, maar dat is nauwelijks origineel te noemen, het verhaal van de gedesillusioneerde journalist die het niet langer aankan halve waarheden te verkondigen. Minpunt is dat het boek vele pagina's lang nergens heen lijkt te gaan, tot er alsnog een passende plot wordt gevonden. Het goeie nieuws is dat pluspunten en minpunten elkaar netjes in evenwicht houden. Het slechte nieuws is dat dat misschien niet goed genoeg is.

Links: wikipedia (Engels) - Blue Owl Books - De Arbeiderspers - recensie van Gerd Boeren
Google Maps: De razende rivier op de wereldkaart

De razende rivier van Frode Grytten - oorspronkelijke titel Flytande björn - verscheen bij De Arbeiderspers in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Noors door Marianne Molenaar.
224 pagina's, isbn 9789029567541

Geen opmerkingen: