2 augustus 2009

Ernest Ferrero - N.
Wat? Bonaparte.

Wie? Ernesto Ferrero (Turijn, 1938) is een Italiaanse auteur en winnaar van de Premio Strega.

Genre: historische roman

Sterren: ****


Voor het moment zijn wij zijn kooi, zijn straf. Maar is dat voldoende? Is het trage braadspit van het Vagevuur de onverbiddelijke, onpartijdige, voorbeeldige straf die ik jarenlang verlangd heb?


Recensie: Een kleine man met een groot ego. Zelfs in ballingschap op een petieterig eiland in de Middellandse Zee weet hij de mensen nog voor zich in te nemen. Neem nu Martino Acquabona. 'De geboorte van mijn haat voor de Grote Lijkenpikker kent een tijd en een plaats: Essling, mei 1809.' De uitleg volgt: 'Essling was niet de bloedigste van alle napoleontische slagen. En juist dat maakt het zo gruwelijk, zo ondraaglijk.' Met zijn verstand haat hij Napoleon, in het boek steevast aangeduid als N., of - ironisch - als 'Hem, de Gezalfde des Heren'. Maar tegelijk kan hij het niet helpen de man te bewonderen.

N.
beslaat heel N.'s verblijf op Elba, vanaf het begin van de ballingschap tot het moment dat hij er genoeg van krijgt en richting Waterloo trekt. Ernesto Ferrero kreeg zeer terecht de Premio Strega voor dit boek, met aan het woord de bibliothecaris van N.-in-ballingschap. Haat-liefde-haat-liefde. Twijfelen tussen uitersten vraagt extreme oplossingen.

Links: wikipedia (Italiaans) - homesite
Google Maps: N. op de wereldkaart

N. van Ernesto Ferrero is een uitgave van Prometheus uit 2001, vertaald uit het Italiaans door Etta Maris.
266 pagina's, isbn 9044600052

2 opmerkingen:

lotje zei

Lijkt me een goed en interessant boek. Grappig dat ik N. zou kunnen lezen, nadat ik net q. heb gelezen.

JeB zei

Ik heb Q vroegtijdig opgegeven vorig jaar. Niet door de eerste hoofdstukken heen geraakt. Maar ik zou net op vakantie vertrekken, misschien heeft dat er iets mee te maken.