1 augustus 2009

V.S. Naipaul - Miguel Street
Wat? Herinneringen aan Trinidad.

Wie? V.S. Naipaul (Trinidad, 1932) is een Britse schrijver en Nobelprijswinnaar.

Genre: roman

Sterren: ****


Er klonk geen gehamer en gezaag meer in Popo's werkplaats. Het zaagsel rook niet meer zo vers en werd zwart, als vuil bijna. Popo begon zwaar te drinken, en ik vond hem niet zo aardig als hij dronken was. Hij stonk naar rum en begon aldoor te huilen, en dan werd hij kwaad en wilde hij mensen in elkaar slaan. Daarmee werd hij een geaccepteerd lid van de club.


Recensie: Zonder V.S. Naipaul zouden we allicht nooit weten hoe het leven was in Trinidad net na de oorlog. De latere Nobelprijswinnaar verhuisde al in 1950 naar Engeland, maar weet nog het een en het ander te vertellen over zijn jeugd in Miguel Street. 'Wij die er woonden zagen onze straat als een wereld waarin iedereen duidelijk anders was dan ieder ander.' En dat blijkt ook te kloppen. De bewoners hebben namen als Hoed, Man-Man of Grote Voet. Er is een schrijnwerker die niets maakt, een vrouw met acht kinderen van zeven vaders en een vuilnisophaler die een handeltje begint in tweedehandsgoederen. Het leven speelt zich af op straat, waar de bewoners luidop hun commentaar leveren, en bijgevolg wel eens worden uitgescholden ('Lorna, jij zwamneus met je zwarte zwaaikont', roept Laura haar dochter toe. 'Man, dat mens is net Shakespeare als het op uitdrukkingen aankomt', zei Hoed vol bewondering). Miguel Street is een zeer vermakelijk boek over het sociale weefsel in een arme buurt op een ver eiland meer dan een halve eeuw geleden. En toch zo herkenbaar.

Links: wikipedia - nobelprize.org - Uitgeverij Atlas
Google Maps: Miguel Street op de wereldkaart

Miguel Street van V.S. Naipaul verscheen bij De Arbeiderspers in 1984 en in de Atlas-reeks 'De twintigste eeuw' in 2007, vertaald uit het Engels door Guido Gol√ľke.
203 pagina's, isbn 9789045004259

Geen opmerkingen: