1 augustus 2009

Félix Fénéon - Het nieuws in drie regels




Wat? Oude nieuwtjes.

Wie? Félix Fénéon (1861 - 1944) was anarchist en kunstcriticus.

Genre: nieuws

Sterren: ****


Mme Fournier, M. Vouin, M. Septeuil, uit Sucy, Tripleval, Septeuil, hebben zich verhangen: in de put, kanker, werkloos.


Recensie: Ocharme drie regeltjes per bericht kreeg dagbladjournalist Félix Fénéon - zo'n honderd jaar geleden ook gekend als anarchist en kunstcriticus - van de Parijse Le Matin om alle ditjes en datjes van overal te lande te melden. Veel messteken en moorden, maar ook de problemen anno 1906: anarchisten die aanslagen plegen en burgemeesters die graag Christus aan de muren van de klaslokalen hangen. Fénéon maakte van dat soort berichten een kunst op zich. Gewapend met kurkdroge humor, ironie en sarcasme, maar ook met mededogen schildert hij in drie regels zijn kleine taferelen van het dagelijkse leven. Enkele voorbeelden.

'Poef', deed het gas bij de Larrieus te Bordeaux. Hij gewond. Het kapsel van zijn schoonmoeder afgebrand. Het plafond weggeblazen.

Omdat hij een witte vlag mooier vindt, had M. Loas, tot voor zeer kort burgemeester in Plovézac, het rood en het blauw eraf geknipt.

Bij La Taye is een sneltrein over twee kussenblokken gedenderd, die er door onbekenden op het spoor waren gelegd. De reizigers voelden het amper.

Een ideaal boek voor op het gastentoilet, hoorde ik iemand zeggen. Inderdaad. Binnenkort in de krant: "M. JB, een lezer uit Ronse, is in het kleine kamertje al lachend om het leven gekomen. De schuldige, wijlen M. Fénéon, blijft ongestraft."

Links: wikipedia (Frans) - Uitgeverij Vrijdag - recensie van Achille van den Branden

Het nieuws in drie regels van Félix Fénéon - oorspronkelijke titel Nouvelles en trois lignes - verscheen bij Uitgeverij Vrijdag in 2009, vertaald uit het Frans door Ruud Ronteltap.
160 pagina's, isbn 9789460010033

Geen opmerkingen: