28 maart 2010

James Patterson & Liza Marklund - Partnerruil
Dessie Larsson kreunde hard en gooide de aankondiging van de zinloze sociale bijeenkomsten direct in de oudpapierbak. Als mensen zich nou eens wat meer op hun werk richtten in plaats van met ballen te spelen en te netwerken had deze krant misschien nog een toekomst. Zoals het er nu uitzag had ze daar grote twijfels over.
Ze wilde zich op dezelfde wijze van de ansichtkaart ontdoen als van de jeu-de-bouleswedstrijd en de dronkaards, maar ze hield zich in en bekeek hem nog een keer.

**Europa wordt geteisterd door een serie moorden op jonge koppels. Telkens wordt de moord voorafgegaan door een postkaart, verstuurd naar een plaatselijke krant. In Stockholm valt de eer te beurt aan journaliste Dessie Larsson, die zo tegen wil en dank wordt meegesleurd in een moordzaak. Ze wordt aangeklampt door de Amerikaanse politieman Jacob Kanon, wiens dochter een van de eerdere slachtoffers was. Samen brengen ze licht in de duisternis.

Partnerruil gaat er zeer vlotjes in, en niet alleen dankzij de vele halflege bladzijden. Patterson en Marklund kozen de weg van de minste weerstand. Partnerruil draait rond de plot, en niets anders. De personages doen er niet zo veel toe, de achtergrond moet je ze zelf maar bij denken. Misschien was het anders ook moeilijk te organiseren, met letterlijk en figuurlijk een oceaan van verschil tussen beide auteurs. Of dat een geldig excuus is, is een ander verhaal. Vlot maar zielloos, beter kan je Partnerruil niet samenvatten.

Partnerruil van James Patterson & Liza Marklund - oorspronkelijke titel The Postcard Killers - verscheen bij Cargo in 2010, vertaald uit het Engels en Zweeds door Daniƫlle Stensen.

328 blz, isbn 9789023450306

Geen opmerkingen: