1 april 2010

José Rodrigues Dos Santos - Het zevende zegel'Zes-zes-zes?'
'Ja. Weet u wat dat is?'
Tomás kon zijn ogen niet losrukken van de foto's. Hij staarde vol ongeloof en fascinatie naar de drie cijfers op de blaadjes naast de slachtoffers - hij wilde het niet zien maar moest blijven kijken, alsof hij gehypnotiseerd was, in de ban van de enorme symbolische kracht van dat angstaanjagende teken.
'Het getal van het Beest.'

***Het zevende zegel is na De godsformule het tweede boek van de Portugees José Rodrigues Dos Santos dat verschijnt in Nederlandse vertaling. Hoofdpersonage is telkens Tomás de Noronha, professor cryptologie. In Het zevende zegel wordt hij ingehuurd door Interpol om een oude schoolvriend op te sporen, Filipe, wiens naam voorkomt in het adresboekje van twee vermoorde wetenschappers. En wat meer is: zowel voor zijn naam als op een briefje bij de lijken prijkt het getal 666, het getal van het beest. Heeft Filipe bloed aan de handen?

Tomás' zoektocht leidt hem de halve wereld rond, te beginnen in Wenen, thuisbasis van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Felipe onderzocht voor zijn verdwijning hoeveel olie er nog te vinden is op de wereld, van gigantisch belang om de economie draaiende te houden, maar helaas ook de oorzaak van CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Terwijl Noronha zich verwondert over het klimaat raakt hij verzeild in Rusland, en dat allemaal terwijl hij eigenlijk zijn dementerende moeder in het oog moest houden.

Toegegeven, Dos Santos eindigt zijn boek met een spectaculaire complottheorie, maar een groot deel van de aangehaalde feiten over klimaatverandering is al lang geen nieuws meer. In 2007, toen het boek in Portugal verscheen, was er wellicht nog een klein verrassingseffect, maar anno 2010 doet Noronha's ontzetting over de toestand van de aarde nogal pathetisch aan. Wie nu nog het probleem niet kent, heeft de laatste drie jaar geen krant opengeslagen. Wel geslaagd, zij het in vergelijking met De godsformule onvermijdelijk een beetje dunnetjes, is de mix van religie, wetenschap, mystiek en een goeie portie actie. Krijg je maar niet genoeg van klimaattheorieën, én je bent een Dan Brownfan, dan moet je Het zevende zegel maar eens proberen. Je zal het er gegarandeerd koud van krijgen.

Zie ook een interview met Rodrigues Dos Santos op deze site.

Het zevende zegel van José Rodrigues Dos Santos - oorspronkelijke titel O Sétimo Selo - verscheen bij Q in april 2010, vertaald uit het Portugees door Kitty Pouwels.

446 blz, isbn 9789021437576

Geen opmerkingen: