7 april 2010

2 x kort: Scandinavische speurneuzen

***


Het is altijd afwachten wat voor speurder die Scandinaven nu weer uit hun hoed gaan toveren. Een oude bok met een jong blaadje, dat hadden we nog niet gehad. Rolf Gordon Lykke maakt zich niet alleen zorgen over de trouw van zijn jonge echtgenote, hij is ook de beste inspecteur die Oslo rijk is. En dus komt de zaak van een seriemoordenaar die lijkt te handelen uit religieus fanatisme, op zijn bord terecht. Kjetyl Try bouwt mooi de spanning op en construeert een aardige plot, maar het had best wat snediger gemogen.


Laat de kinderen tot mij komen van Kjetil Try - oorspronkelijke titel La de små barn komme til meg - verscheen bij Q in 2009, vertaald uit het Noors door Ingrid Hilwerda en Carla Joustra.
330 blz, isbn 9789021437620**


Peperkoekenhuis is het eerste deel van wat een trilogie moet worden rond Conny Sjönberg, hoofdinspecteur bij de politie van Stockholm. Geen idee waarom er per se drie delen moeten komen, maar misschien is dat gewoon de mode. Een vastgoedmakelaar wordt vermoord aangetroffen in de woonkamer van een oude vrouw. En er volgen nog lijken, alleen ziet niemand een link tussen de moorden. De lezer wel, want die krijgt het dagboek van de moordenaar voorgeschoteld. Helaas is daarmee het hele verhaal al vanaf het eerste hoofdstuk verteld. Sjönberg zelf is een beetje saai, met zijn perfecte gezinnetje, maar er loopt wel nog ergens een verkrachter vrij rond. En voila, daar is al de warmmaker voor deel twee.


Peperkoekenhuis van Carin Gerhardsen - oorspronkelijke titel Pepparkakshuset - verscheen bij Q in 2009, vertaald uit het Zweeds door Kim Snoeijing.
301 blz, isbn 9789021435565

Geen opmerkingen: