9 september 2008

José Rodrigues Dos Santos - De godsformule
Wat? God wetenschappelijk bewezen.

Wie? José Rodrigues Dos Santos (Mozambique, 1964) is communicatiewetenschapper en journalist in Lissabon.

Genre: thriller

Sterren: ****


Als iemand zit te wachten op dvd-beelden van God die het universum overziet, met in zijn ene hand de stenen tafelen, terwijl hij met zijn andere hand over zijn witte baard strijkt, dan moet ik hem teleurstellen. Dat beeld zal nooit worden vastgelegd, want die God bestaat niet. Maar als we het hebben over bepaalde antwoorden van de natuur op specifieke vragen... tja, dan zou het wel eens anders kunnen liggen.


Recensie: De man met de klinkende naam José Rodrigues Dos Santos is communicatiewetenschapper aan de universiteit van Lissabon, nieuwslezer op de Portugese televisie en verslaggever voor CNN en BBC. Waar haalt hij in godsnaam de energie vandaan om ook nog een kolos van een boek te schrijven? Nu ja, we kunnen er alleen maar blij mee zijn.

De Portugese cryptoanalist en expert in oude talen Tomás Noronha wordt in Caïro aangesproken door een Iraanse vrouw. Haar land heeft een document in handen gekregen, geschreven door niemand minder dan Albert Einstein. Alleen is het manuscript deels gecodeerd en begrijpen de Iraniërs er geen jota van. Aangezien de tekst in het Portugees lijkt te zijn opgesteld, wordt de hulp van Tomás ingeroepen. Die gaat op het aanbod in, maar het duurt niet lang of de Amerikaanse CIA spant hem ook voor haar kar. Het document zou namelijk een formule bevatten voor de creatie van een heel eenvoudige atoombom. Tomás wordt als westerse spion ingezet in Iran. Maar naarmate het avontuur vordert, langs Iraanse gevangenissen en Tibetaanse tempels, wordt alsmaar duidelijker dat het document over iets anders gaat. Kan het bestaan van God bewezen worden? Een God in welke vorm dan ook?

Net als Dan Brown mengt Rodrigues Dos Santos een op wetenschappelijke feiten gebaseerd verhaal met een goeie portie spanning. Met dien verstande dat Tomás nu eens géén halve superman is, en dat het wetenschappelijke deel nog een stuk verder uitgewerkt wordt dan bij zijn Amerikaanse collega. Rodrigues Dos Santos zet heel omstandig verschillende theorieën van vooraanstaande wetenschappers uiteen, beginnend bij de relativiteitstheorie van Einstein en eindigend bij het einde van het heelal in de big crunch. Bij momenten dreigt de auteur zijn uiteenzettingen iets te ver door te drijven, onder andere wanneer ook oude hindoegeschriften aan de zaak worden gelinkt, maar al bij al blijft er voldoende vaart in het boek. Aan al de (meta)fysica breit Rodrigues Dos Santos dan nog een onverwacht einde, gedragen door bijbelse én fysische wetten, en geeft hij een antwoord op de vraag wat wij hier allen op deze aardbol lopen te doen. Chapeau voor een diepgravende en toch spannende thriller. Als er een God bestaat, wordt dit boek een hit.

Links: officiële site - uitgeverij q
Google Maps: De godsformule op de wereldkaart

De godsformule van José Rodrigues Dos Santos - oorspronkelijke titel A Fórmula de Deus - werd uitgegeven door Q in september 2008, vertaald uit het Portugees door Kitty Pouwels.
552 pagina's, isbn 9789021434339

3 opmerkingen:

martin wevers zei

echt een mooi boek, voor iemand die weinig van de natuurkunde weet raad ik dit aan, alle belangrijke theorieen worden snel en duidelijk uitgelegd, en het uiteindelijke bewijs voor god is echt ongelooflijk geniaal. een topper!

hans van leunen zei

Jammer dat Jose Rodrigues de kwantumlogica niet bij zijn bewijsvoering betrokken heeft. De kwantum logica bepaalt voor een niet onaanzienlijk deel de wetmatigheden die de natuur beheersen. Het wiskundige model dat de fysici gebruiken om quantum mechanica te beschrijven bevat een struktuur die gelijkvormig is met de struktuur van de kwantum logica. De schepper gaf de schepping zijn logica en zijn wiskunde. Tegelijk gaf hij de schepping zijn richting door bij de big boom alle randvoorwaarden vast te leggen. Daarmee ligt de hele evolutie tot in de kleinste details vast. Als de schepping te beschrijven is als een toestand met plaats en tijd als parameters dan is de schepper in principe uit de schepping te berekenen door middel van een unitaire transformatie welke lijkt op een quaternionische Fourier transformatie en welke de beschrijving van de schepping omzet naar een toestand die een funktie is van impuls en energie. Met andere woorden de schepping en de schepping zijn verschillende aanzichten van een en hetzelfde iets. De schepper moet voldoen aan zijn eigen wetten. De schepper maakt zich aan intelligente schepsels kenbaar door middel van onwaarschijnlijke feiten en verschijnselen. Hij kand dit doen doordat hij zelf alles bij de big boom zijn richting gaf. De godsformule levert het godsbewijs via dergelijke onwaarschijnlijkheden.

(quaternionen zijn hypercomplexe getallen met een eendimensionaal reeel deel en een drie dimensionaal imaginair deel.)

Anoniem zei

http://www.godblessedtheworld.com