12 september 2008

Damon Galgut - Het bedrog
Wat? Broeiend Zuid-Afrika.

Wie? Damon Galgut (1963) woont en schrijft in Kaapstad.

Genre: roman

Sterren: ****


Adam geloofde in schoonheid omwille van de schoonheid: Schoonheid met een hoofdletter S. Hij kon niet met Gavin over Schoonheid praten, maar hij zag op dit moment heel duidelijk welke weg hij moest inslaan. Hij was een dichter zonder rooie duit, die niets anders te bieden had dan woorden, maar hij was de ware ziel van het land. Hij bevond zich in het brandpunt van wat er gebeurde.


Recensie: Hoewel de Zuid-Afrikaan Damon Galgut al sinds 1982 af en toe een boek publiceert, was het pas in 2003 dat hij een groot lezerspubliek bereikte. Toen werd hij genomineerd voor de Booker Prize met het uitstekende The Good Doctor (De goede arts, uitgeverij Meulenhoff). Het bedrog is het eerste boek na dat succes en hij bevestigt ermee zijn kunde.

De blanke veertiger Adam Napier is door omstandigheden werk en huis kwijtgeraakt, en besluit zijn jeugddroom weer op te nemen: het schrijven van gedichten. Hij verhuist naar het vervallen vakantiehuisje van zijn broer, omgeven door onkruid. Van schrijven komt echter niet veel in huis, vooral wanneer hij op een parking Canning ontmoet, die beweert een oud-klasgenoot te zijn. Adam herinnert zich daar niets van, maar gaat wel in op de uitnodiging een bezoek te brengen aan het landgoed van Canning, waar hij danig onder de indruk raakt van diens vrouw Baby. Adam wordt kind aan huis bij de Cannings en raakt zo zijdelings betrokken bij grootse plannen om het landgoed te gaan ontwikkelen.

Net als De goede arts speelt Het bedrog in het Zuid-Afrika van na de Apartheid. Het land is volop op zoek naar een nieuw evenwicht, nu ook de zwarte meerderheid in alle sectoren meer en meer zeggenschap krijgt. Toch blijken de oude scheidslijnen niet zo gemakkelijk te overwinnen. Het bedrog beschrijft het land in transformatie dat lijdt onder ongebreideld kapitalisme en corruptie. Toch is Het bedrog in de eerste plaats het verhaal van Adam zelf die op de vlucht voor zijn vroegere leven verstrengeld raakt in dubieuze zaken. Adam ziet geschokt hoe zijn overtuigingen onder vuur liggen en komt tot de vaststelling dat ook hijzelf daar schuld aan heeft. Het bedrog is een mooie, broeiende roman met thrillertrekjes.

Links: wikipedia (Engels) - uitgeverij Querido
Google Maps: Het bedrog op de wereldkaart

Het bedrog van Damon Galgut - oorspronkelijke titel The Impostor - verscheen bij Querido in september 2008, vertaald uit het Engels door Rob van der Veer.
239 pagina's, isbn 9789021434407

Geen opmerkingen: