14 maart 2010

Sebastian Faulks - Een week in december
Achteraf gezien denk ik dat mijn generatie als een keerpunt zal worden gezien. Van nu af aan zal er een nettoverlies aan kennis in Europa zijn. Maar wat is het verschil tussen een boerengemeenschap in het veertiende-eeuwse Iran en het moderne Londen? Wanneer de dorpelingen er met hun armzalige hulpmiddelen soms op achteruitgingen, kwam dat niet omdat ze het niet wilden proberen. Maar bij ons, hier in Engeland, was het een welbewuste keus. We kozen ervoor minder te weten.

****December 2007. Kerstavond naderde, en je wist nog niet wat je je gasten dit jaar zou voorschotelen. Je las in De Standaard een artikel over de Amerikaanse troepen in Afghanistan, je schudde je hoofd bij alweer nieuwe bomaanslagen in Bagdad. Je schreef er iets over in een nieuwe blogpost. Je downloadde illegaal muziek, las het laatste nieuws online en heel misschien zette je je eerste stappen op Facebook. Je dacht niet echt na over moslimterroristen. Je ervaarde bomalarmen als een verre dreiging, iets voor de Amerikanen en de Engelsen. De Spanjaarden, eventueel. Je had geen geldzorgen. Je had ergens wat beleggingen lopen, en een woonlening waar je vooraf toch enkele nachten over wakker gelegen had. Je wist nog niet dat er in Amerika iets gaande was met gammele kredieten, en dat die de financiƫle wereld binnenkort op haar grondvesten zouden doen daveren. Je onderging het, maar was tegelijk via internet meer betrokken dan ooit. Een normale week anno 2007.

Sebastian Faulks beschrijft diezelfde week in december, maar dan in Londen. Een week die model kan staan voor een heel decennium. Hij introduceert een handvol personages. Een metrobestuurster met een virtueel tweede leven en een moslimjongen op het verkeerde pad. Zijn vader die gelauwerd wordt door de koningin en een giftige boekenrecensent. Een Poolse voetballer en de vrouw van een parlementariƫr. En de man die ons het meest zal bijblijven: een bankier die gewetenloos de halve wereld bankroet laat gaan om zijn eigen vermogen met nog een paar miljarden op te trekken.

Een week in december
is een week in 2007 waarin die levens langzaamaan met elkaar verbonden raken, maar evengoed een verslag van al wat gebeurde de laatste tien jaar. Na Engleby en een 007-uitstapje een nieuw topboek van een van Engelands beste romanciers.

Een week in december van Sebastian Faulks - oorspronkelijke titel A Week in December - verscheen bij Prometheus in 2010, vertaald uit het Engels door Mario Molegraaf.

415 blz, isbn 9789044615142

Geen opmerkingen: