17 augustus 2008

Sebastian Faulks als Ian Fleming - Devil may care


Toen hij door de lobby liep, botste hij bijna tegen een jonge vrouw op, gekleed in een duur pakje van Dior. Haar avondtasje viel met een klap op de grond en Bond bukte zich om het op te rapen. Daarbij vielen hem haar slanke enkels, haar glanzende nylons en haar elegante pumps op.
'Wat onhandig van me,' zei ze.
'Mijn schuld,' zei Bond.

***

Sebastian Faulks is de auteur van de oorlogroman Het lied van de loopgraven, en twee jaar geleden nog van de uitstekende psychologische roman Engleby. De verrassing was dus groot toen Faulks gevraagd werd een nieuw Bondboek te schrijven ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Ian Fleming, Bonds geestelijke vader. De vele 007-fans mogen gerust zijn: Faulks brengt het er uitstekend vanaf.

Na een vorige operatie is Bond op vakantie gestuurd door zijn baas M. Hij moet zich bezinnen over zijn verdere carrière. 'Je bent moe. Je bent uitgerangeerd. Afgeschreven.' Zo denkt Bond over zichzelf. Tot hij in een Romeins hotel de mooie Larissa Rossi ontmoet, en hij even later wordt teruggeroepen naar Londen. Een zware opdracht wacht hem: meer te weten komen over dr. Julius Gorner, van wie vermoed wordt dat hij illegale handel drijft in opiaten.

Devil may care heeft alle ingrediënten van een goed Bondverhaal: een slechterik met rampzalige plannen, technologische snufjes, een knappe Bondgirl en spectaculaire ontsnappingen en achtervolgingen. Een uitgekiend verhaal tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en de strijd om de heerschappij in Iran. Natuurlijk moet je alle acrobatiek met een korreltje zout nemen, en wordt de kwaadaardige Gorner net geen levensgroot cliché. Maar hé, dit is James Bond: dat hoort zo. Alleszins een geslaagde opdracht van Sebastian Faulks.


Devil may care van Sebastian Faulks werd uitgegeven door AW Bruna in mei 2008, vertaald uit het Engels door Jan Smit.
240 pagina's, isbn 9789022994160

Geen opmerkingen: