18 augustus 2008

Dominique Sylvain - Het samoeraimeisje
Wat? Britney valt uit het raam.

Wie? Dominique Sylvain (Thionville, 1957) schrijft Franse boeken in Azië.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Alice pakte haar wisselgeld, bolde haar haardos op zoals de onvergetelijke hoofdrolspeelster van Et dieu créa la femme en verliet de apotheker en zijn apotheek terwijl ze met haar heupen wiegde en met onzichtbare sambaballen sloeg om haar lied ritmisch te begeleiden: bij zonsondergang gaan we allemaal naar de disco! Voor geen goud mis ik de singsing!
'Bardot! Het mocht wat! Nee maar, wat een brutale meid!' zei een oude dame verontwaardigd.
'Eerlijk gezegd meende ik Britney Spears te herkennen', zei de jonge apotheker nog steeds wat ontdaan.


Recensie: Prettig gestoord, zo kan je de boeken van Dominique Sylvain best omschrijven. Dat is vooral te danken aan het speurdersduo Ingrid Diesel, een Amerikaanse stripper, en de Parijse gepensioneerde politiecommissaris Lola Jost. Net als in Sylvains debuut Strip houden de twee elkaar perfect in evenwicht: het impulsieve van de boomlange Diesel tegenover de kennis en ervaring van de kleine, plompe Jost. Dat evenwicht maakt wel het onderwerp uit van discussie: de dames kibbelen erop los, gelukkig zonder het echt te menen. En jawel, ook het bekvechten gebeurt met verve.

De keerzijde van de medaille is dat het prettig gestoorde ook gepaard gaat met een lichte chaos. Je moet er je gedachten bijhouden, in een verhaal dat begint met de vermeende zelfmoord van een Britney Spearsna-aapster, maar via een aantal omwegen evolueert naar een politieke thriller met Diesel en Jost in het oog van de storm. Een tikkeltje chaotisch, maar best wel grappig, die Sylvain.

Meer van Dominique Sylvain: Strip
Links: Sylvains eigen site - recensie van crimezone.nl
Google Maps: Lola Jost & Ingrid Diesel op de wereldkaart

Het samoeraimeisje van Dominique Sylvain - oorspronkelijke titel La fille du samouraï - werd uitgegeven bij De Geus in augustus 2008, vertaald uit het Frans door Jaap Sietse Zuierveld.
285 pagina's, isbn 9789044508888

Geen opmerkingen: