23 augustus 2008

Ugo Riccarelli - Een zee van niets
Wat? Een zoon vertelt over zijn vader.

Wie? Ugo Riccarelli (Turijn, 1954) kreeg voor zijn vorige boek de prestigieuze Premio Strega.

Genre: roman

Sterren: ***


Als geboren manipulator wist hij zijn woorden tussen de plooien van verborgen meisjesfantasieƫn te wurmen, precies zoals een zakkenroller zijn vingers in een zak of een handtasje zou hebben gewurmd, en nadat hij met gloedvolle, door zijn vrolijkheid van hun scherpte ontdane zinnen een bres had geslagen, gleden zijn handen al snel langs de rondingen van hun heupen of de zachtheid van hun boezem.


Recensie: Een zoon (Riccarelli zelf?) vertelt over zijn vader. Een geboren manipulator, een vrouwenversierder, een goochelaar. De zoon goochelt ook, maar dan met woorden: indrukwekkende, alinea's veroverende volzinnen, gevuld met geuren en kleuren. Een zee van niets begint bij de geboorte van zijn vader, in een dorpje aan de voet van Alpen, en loopt tot voorbij zijn krijgsgevangenschap in Noord-Afrika. Zelfs daar staakt hij zijn versierpogingen niet. Maar ook op het thuisfront zijn er verhalen te vertellen. Over het bouwen van een bunker onder de binnenkoer, of over ooms onzinnige uitvindingen. Een zee van niets is een boek waar je je gedachten bij moet houden. Elke afzonderlijke zin moet even bezinken. De familieverhalen overtuigen intussen wel met knap gestileerde personages en aparte gebeurtenissen. Een dromerig rustpunt.

Links: wikipedia (Engels) - Uitgeverij De Arbeiderspers

Een zee van niets van Ugo Riccarelli - oorspronkelijke titel Un mare di nulla - verscheen bij De Arbeiderspers in de zomer van 2008, vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm.
189 pagina's, isbn 9789029566551

Geen opmerkingen: