24 augustus 2008

Robert Graves - Ik, Claudius
Wat? Van stotteraar tot keizer.

Wie? Robert Graves (Engeland, 1895-1985) was dichter, wetenschapper en romancier.

Genre: historische roman

Sterren: ***


Er volgde een van de merkwaardigste nachten van drinken, zingen, baldadigheid, geweld en pretmaken die ooit had plaatsgevonden. Als Caligula dronken was, werd hij altijd een beetje boosaardig. Aan het hoofd van de Padvinders en de Germaanse lijfwacht voerde hij charges uit op het eilandje en langs de rij met winkels, waarbij mensen in zee werden geduwd. Het water was echter zo rustig dat alleen stomdronken, gebrekkige en oude lieden en kleine kinderen er niet in slaagden het vege lijf te redden. Er verdronken niet meer dan twee- of driehonderd mensen.


Recensie: Wijlen Robert Graves werd pas echt bekend met de BBC-verfilming van I, Claudius uit 1976, ook al was het boek op dat moment al 42 jaar oud. Deze zomer bracht uitgeverij Mynx het boek uit in een nieuwe vertaling. In Ik, Claudius vertelt de latere keizer over zijn leven in de Romeinse keizersfamilie rond het begin van onze tijdrekening. Of althans over een deel van zijn leven, want het boek eindigt op het moment dat Claudius bijna per ongeluk tot keizer wordt uitgeroepen.

Vooraleer het zover kan komen, heeft Claudius veel tegenslagen overwonnen. Eén na één worden zijn familieleden, die meer aanspraak kunnen maken op de troon, uit de weg geruimd, niet zelden door toedoen van Livia, de boosaardige echtgenote van keizer Augustus en moeder van diens opvolger Tiberius. Dat Claudius het overleeft, heeft hij vooral te danken aan zijn status als kneusje van de familie: Claudius stottert, is gehandicapt, en ziet er niet uit.

Graves gaat uitgebreid in op het gekonkel in de gangen van de macht in het antieke Rome. Smerige trucjes worden uitgehaald om tegenstanders uit te schakelen, en als het niet met listen lukt, wil ook vergif wel eens helpen. De zeden van die tijd waren anders dan nu. Wisselen van echtgenoot gaat in een knip, de zelfmoord om eerverlies te voorkomen is een bijna dagelijkse praktijk. Om nog te zwijgen van de seksuele vrijheden. De tv-serie maakt het naar verluidt overigens nog een stuk gortiger dan dit relatief makke boek, dat vooral opvalt door een nogal droge opsomming van geschiedkundige feiten. Ik, Claudius gaat dan ook op den duur wat vervelen wanneer alweer een troonpretendent verbannen wordt, maar het boek is wel een aanrader voor de liefhebber van het betere intrigewerk. Voor de pikante details ga je maar beter de dvd huren.

Links: wikipedia - de tv-serie op IMDb
Google Maps: Ik, Claudius op de wereldkaart

Ik, Claudius van Robert Graves - oorspronkelijke titel I, Claudius - werd uitgegeven bij Mynx in de zomer van 2008, vertaald uit het Engels door Lodewijck W. van Savoijen.
445 pagina's, isbn 9789022550564

Geen opmerkingen: