25 augustus 2008

Mikkel Birkegaard - Libri di Luca
Wat? Geknetter in de bibliotheek.

Wie? Mikkel Birkegaard (1970) is een Deense IT-ontwikkelaar.

Genre: fantasythriller

Sterren: **


'Stel je eens voor dat iedereen in je omgeving maar ongestoord gaat zitten lezen,' ging de man verder nadat hij zijn flesje met een klap terug op de tafel had gezet. 'Al de woorden en zinnen die werden geformuleerd, zouden door de lucht vliegen als sneeuwvlokken in een sneeuwstorm.' Hij hief zijn handen en wapperde wild heen en weer. 'Ze zouden zich aan elkaar vasthechten tot onbegrijpelijke teksten, zich opdelen en daarna weer hele nieuwe woorden en alinea's vormen. Je zou gek worden als je zou proberen er iets zinnigs achter te zoeken want ze zouden helemaal geen betekenis hebben.'


Recensie: Mikkel Birkegaard, een achtendertigjarige Deense IT-man, schreef maar liefst vijf jaar aan zijn debuutthriller, Libri di Luca. De eerste week na verschijnen gingen meteen tienduizend exemplaren over de Deense toonbank.

Libri di Luca, genoemd naar een boekhandel in Kopenhagen, begint met een verdacht sterfgeval. De eigenaar, Luca Campelli, van Italiaanse komaf, dondert tijdens het lezen van een boek over de balustrade. Zijn zoon Jon, een blitse advocaat, erft de zaak. Enkele dagen na de begrafenis wijdt Luca's knecht Iversen Jon in in de geheimen van het Bibliofielengenootschap, waarin Luca een belangrijke schakel vormde. De leden, Lettores genaamd, bezitten magische krachten. Maar de zender-Lettores, die door een tekst voor te lezen de gedachten van een toehoorder kunnen sturen, leven al jarenlang in onmin met de ontvangers, die rechtstreeks kunnen ingrijpen bij een lezer. De ene groep verwijt de andere achter een reeks aanslagen te zitten op vooraanstaande Lettores. Jon is als nieuwkomer de geknipte persoon om duidelijkheid te brengen. Hij krijgt daarbij de steun van Katherina, een jonge ontvanger, en Mohammed, een Turks-Deense computerfanaat.

Enige voeling met fantasy is een basisvereiste voor je aan Libri di Luca begint. De gedachten van een toehoorder in een bepaalde richting sturen: het klinkt plausibel. Tijdens het voorlezen vonken uit de stopcontacten laten schieten, dat is al een ander paar mouwen. Libri di Luca volgt verder het stramien van de typische Da Vinci-kloon, met geheime genootschappen, nog geheimere, en veel boosaardiger tegenstanders, verraders in de eigen rangen en de ultieme strijd op een exotische locatie. Zelfs het vleugje romantiek ontbreekt niet. De personages blijven weliswaar dimensieloos, en van het beloofde sfeervolle Kopenhagen is ook al niet veel terug te vinden. Op een of andere manier weet Birkegaard toch de aandacht vast te houden tot het einde, maar veel meer dan dat valt er niet te rapen. Benieuwd hoe die tienduizend Denen nu over hun aankoop denken.

Links: uitgeverij Mynx
Google Maps: Libri di Luca op de wereldkaart

Libri di Luca van Mikkel Birkegaard - oorspronkelijke titel eveneens Libri di Luca - werd uitgegeven bij Mynx in juli 2008, vertaald uit het Deens door Femke Blekkingh-Muller.
447 pagina's, isbn 9789022550373

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben het volledig met je eens. Het is hetzelfde als de Da Vinci:
Te breedsprakig en soms ongeloofwaardig, en toch zo meeslepend verteld dat je doorleest. Geen hoogstandje, maar wie weet: een volgend boek wel?
Marjo