26 augustus 2008

Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen

De tragedie van onze Herman was dat hij al zijn veroveringen had gehuwd en bezwangerd, wat hem een smak onderhoudsgeld kostte. En dat al die krengen het hem nadien via de rechtbank beletten zijn kinderen te zien. We hadden er best begrip voor dat vrouwen onze levensstijl afkeurden, maar dan mochten ze wel de beleefdheid hebben om niet eerst met ons te trouwen.
****

Vandaag nog bereikte ons het nieuws dat Verhulsts volgende roman gratis bij Humo wordt weggegeven, in maar liefst 320.000 exemplaren. Dat Godverdomse dagen op een godverdomse bol die eer krijgt, is te danken aan De helaasheid der dingen, zijn bestseller en prijswinnaar uit 2006.

De helaasheid der dingen is dan ook een heerlijk boek. Het speelt zich af in het dorp Reetveerdegem, waar Dimitri opgroeit bij zijn vader, nonkels en grootmoeder. Vader en nonkels zijn stuk voor stuk nietsnutten die zich bezighouden met drinken, kotsen en slapen. Of met leuke spelletjes, zoals de ronde van Frankrijk. Niet de echte, maar een meerdaagse zuipmarathon, compleet met bergritten - met whiskey in plaats van de gewone pinten. Die eerste helft van het boek is vaak dolkomisch. Later sluipt er meer melancholie en een triester kantje in, met Dimitri die terugkeert naar een dorp dat het zijne niet meer is, en gaat nadenken over zijn eigen vaderschap. Oer-Vlaamse klasse, dit boek.


De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst is een boek van Uitgeverij Contact uit 2006.
207 pagina's, isbn 9025427731

1 opmerking:

heidi zei

ben het volledig eens met je recensie. een geweldig boek.