4 juli 2010

Daniel Silva - De Moskou regels'Drie dagen geleden werd er naar onze ambassade in Rome gebeld. Door een man die zich Boris Ostrovsky noemde, hoofdredacteur van de Gazeta. Hij zei dat hij een belangrijk bericht had inzake een ernstige bedreiging voor de veiligheid van het Westen en van Israël. Hij wilde een ontmoeting met iemand van de Israëlische geheime dienst om de aard van de bedreiging toe te lichten.'


**


Gabriel Allon, Israëlisch geheim agent, kreeg van uitgeverij De Vliegende Hollander een tweede kans na De perfecte moordenaar (Mynx, 2001). De Moskou regels is deel acht uit de reeks, en het beste is er toch al af. Misschien komt dat omdat Allon er na vorige avonturen de brui aan gaf en in een afgelegen Italiaans landhuis schilderijen restaureert. Maar de Israëli's krijgen een tip binnen over een wapendeal, en alleen Allon is goed genoeg om de informatie te aanhoren. Helaas is de tipgever dood nog voor hij de kans krijgt iets te onhullen. Allon bijt zich vast in het spoor.

Als je spelers als Al Qaeda, het kruim van de Israëlische en Westerse geheime diensten én een Russische oligarch bijeenzet, dan verwacht je toch een beetje spektakel. Helaas blijft dat te lang achterwege. Het duurt een eeuwigheid voor een ontmoeting met de bron van de informatie is vastgelegd. Je krijgt ondertussen natuurlijk een blik achter de schermen van de Westerse spooks, maar niets dat je niet al eerder zag. De Moskou regels heeft noch de kracht van een Le Carré, noch het vuurwerk van een James Bond. Een beetje saai, eigenlijk.

De Moskou regels van Daniel Silva - oorspronkelijke titel Moscow Rules - verscheen bij De Vliegende Hollander in 2010, vertaald uit het Engels door Anne Jongeling.
383 blz, isbn 9789049500634

Geen opmerkingen: