21 april 2011

Alberto Manguel - Alle mensen liegen


Nu bedenk ik dat het leven van Bevilacqua niet meer was dan een aanzet tot leven. Literair gesproken is het niet meer dan een verzameling fragmenten, flarden, onaffe episoden. Elk daarvan zou het begin kunnen zijn van een grootse roman van duizend bladzijden, diepgravend en ambitieus. Het levensverhaal dat ik je vertel is daarentegen geheel in stijl met het personage: besluiteloos, onbestemd, onbeholpen.

***

Alberto Manguel woont in Frankrijk, maar schrijft in het Spaans. Als Argentijn hanteert hij een stijl die veel Zuid-Amerikaanse schrijvers kenmerkt: breedvoerig, met lange, omslachtige zinnen. Niet iedereen houdt ervan. Het verhaal gaat over de dood van een Argentijnse schrijver in Madrid. Een Franse journalist tracht de waarheid te achterhalen, maar de verschillende getuigen die achtereenvolgens aan het woord komen, geven telkens een andere versie van de feiten. Langzaamaan wordt het beeld over de schrijver bijgesteld. Mooi opgebouwd boek, maar de stelling dat ieder zijn eigen waarheid verdedigt, is niet echt verrassend te noemen.

Alle mensen liegen van Alberto Manguel - oorspronkelijke titel Todos los hombres son mentirosos - verscheen bij De Geus in 2011, vertaald uit het Spaans door Jos den Bekker.
191 blz, isbn 9789044517002

Geen opmerkingen: