12 augustus 2011

Sandro Veronesi - In de ban van mijn vader


In een vlaag van waanzin heb ik de cheque overhandigd aan de moeder van het kind in coma. Een groots gebaar - ontroering alom - ook al sloeg het nergens op, want de vrouw maakte in het geheel geen armoedige indruk en dat geld kon geen enkele bijdrage leveren aan de oplossing van haar probleem. Of wel?

***

Een voorproefje op Kalme chaos zou het kunnen zijn, deze In de ban van mijn vader. Centraal staat ook hier een vader-zoon-relatie, al is in dit geval de vader al overleden. Kinderboekenschrijver Gianni Orzan krijgt van een volslagen vreemde te horen dat zijn vader een spion was voor de Russen, een undercoveragent met als opdracht een hoge positie te verwerven binnen de Italiaanse defensie. De ontmoetingen met zijn vaders onbekende vriend hebben iets bedreigends. Gianni evacueert zijn gezin naar zee en gaat alleen in zijn appartement in Rome de confrontatie aan, met die man die steeds ongevraagd komt opduiken, met zijn writer's block, met zijn vrouw, en uiteindelijk ook met zichzelf. Sandro Veronesi toonde zich ook in 2000 al een uitstekende romancier (zoals dit jaar nog eens bevestigd met XY), al verdwijnt de spanning gaandeweg uit het verhaal.

Meer over Sandro Veronesi bij Italibro.

In de ban van mijn vader van Sandro Veronesi - oorspronkelijke titel La forza del passato - verscheen bij Bert Bakker in 2001 (achtste druk bij Ooievaar, 2006), vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
255 blz, isbn 9057138069

Geen opmerkingen: