2 maart 2013

Alberto Garlini - De wet van de haat'Geweld is de enig mogelijke, redelijke oplossing. Alleen een burgeroorlog zal Italië redden. Alleen een lange, dodelijke burgeroorlog. Allen tegen allen. Licht tegen duister. Wij tegen hen.'

****

Stefano Guerra is in 1968 een neofascistische strijder. Hij vecht tegen de laffe Italiaanse staat, en vooral tegen de aartsvijand: de communisten. Tijdens een schermutseling op de universiteit doodt Stefano per ongeluk een jonge communist, Mauro. Stefano's meerdere heeft dat gezien en kan dus enige macht over hem doen gelden. Vooral wanneer Stefano ook nog verliefd wordt op de zus van de dode.

De wet van de haat is de neerslag van een roerig stuk Italiaanse geschiedenis. Fascisten en communisten proberen de toekomst naar hun hand te zetten met aanslagen en straatgevechten. De geheime dienst grijpt actief in om de staat richting de noodtoestand te leiden. Doel is een hardhandige herstelling van de orde, die er pas kan komen na veel bloedvergieten.

De wet van de haat is een kruising van een politieke thriller, een rechtbankroman en een tragedie à la Romeo en Julia, waarin Franco jaren na de feiten voor de rechter verklaringen aflegt (en achterhoudt) over de ware toedracht van onder andere een zware bomaanslag in Milaan. Niet de makkelijkst bij te houden intriges, maar zeker de moeite waard.

De wet van de haat van Alberto Garlini - oorspronkelijke titel La legge dell'odio - verscheen bij De Bezige Bij in 2012, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar.
704 blz, isbn 9789023472759

Geen opmerkingen: