Pagina's

29 maart 2013

Robert Littell - De machtsfabriek



Oscar Wilde zei dat de waarheid zelden zuiver en nooit simpel is, en ik ben geneigd het met hem eens te zijn.

****

Een echt bravourestuk is het, van Robert Littell. De Amerikaanse Le Carré - tegenwoordig een beetje overschaduwd door zijn zoon Jonathan - baseerde De machtsfabriek op de geschiedenis van de CIA. Vijftig jaar Amerikaanse (en wereld-) geschiedenis wordt opgefrist in 950 pagina's. Sommige spelers zijn gekend: president Kennedy bijvoorbeeld, of Allen Dulles, de legendarische oud-directeur. Maar de hoofdrolspelers zitten een niveau lager in de organisatie: Jack McAuliffe, Leo Kritzky en Elliott Winstrom Ebbitt II klimmen tijdens hun spionnencarrière op in de CIA-hiërarchie en maken de krachtmeting met de communisten van op de eerste rij mee.

De Fabriek leidt hen en hun zonen van Boedapest anno 1956 over de Varkensbaai naar de Afghaanse bergen. Zowel CIA als KGB krijgen informatie binnen van overlopers, zich er steeds van bewust dat gelekte informatie ook bewuste desinformatie kan zijn. Verschillende operaties worden gesaboteerd door een mol op een hoog niveau binnen de CIA. Hij informeert de Russen via een perfect geïntegreerde contactpersoon. Het kost bloed, zweet en tranen om beiden te ontmaskeren.

Voor het échte verhaal van de CIA kies je wellicht beter voor Een spoor van vernieling, maar een beetje drama en spanning kan nooit kwaad. Laat je vooral niet afschrikken door de bijna duizend pagina's: je leest 'm even snel uit als een gemiddelde 300 pagina's.

Zie ook van dezelfde auteur: Het verraad van A.J. Lewinter

De machtsfabriek van Robert Littell - oorspronkelijke titel The Company - verscheen bij AW Bruna in 2002, vertaald uit het Amerikaans door Jacques Meerman.
951 blz, isbn 9022986349

Geen opmerkingen: