29 augustus 2013

Robert Menasse - De Europese koerierHet probleem van de EU is dat ze met het oog op supranationale oplossingen te weinig bevoegdheden heeft, niet te veel, en de schuld hiervan zijn zij die wij mogen kiezen: de nationale regeringen.

***

De discussie kan wel eeuwig blijven duren: moet er meer Europa zijn, of net minder? Misschien is dat de verkeerde vraag, en moet er gewoon een ánder Europa komen. Een Europa dat meer vanuit de regio's vorm krijgt, en waar de macht verschuift naar het meest democratische deel van de Europese besluitvorming: het rechtstreeks verkozen Europese parlement. Weg van de blokkeringspolitiek van de regeringsleiders.

De Oostenrijker Robert Menasse doorprikt enkele hardnekkige clichés ('De EU heeft voor het bestuur van het hele continent minder ambtenaren ter beschikking dan alleen al de stad Wenen.') en reikt ook oplossingen aan voor de impasse. Zeer verdienstelijk, al is het nog de vraag hoe je ooit achtentwintig regeringsleiders hierover op één lijn krijgt.

De Europese koerier van Robert Menasse - oorspronkelijke titel Der Europäische Landbote - verscheen bij De Arbeiderspers in 2013, vertaald uit het Duits door Paul Beers.
128 blz, isbn 9789029587945

Geen opmerkingen: