Pagina's

4 september 2013

Steve Tesich - Karoo



Deze verbijsterende vertoning van een man die iedere lichamelijke gratie of bedrevenheid miste, maar wel verwoed in de weer was met een sneeuwschep, bood een verhelderend kijkje op de paradox van het moderne bestaan. Daar was hij dan, deze moderne man, deze Saul Karoo, die probeerde te ontsnappen aan zijn hoog ontwikkelde geest en zich te verliezen in een lijf dat al tientallen jaren een verloren zaak was geweest.

****

Misschien komt het door de crisis dat er veel boeken uitkomen die hun kracht al hebben bewezen, of op zijn minst die indruk wekken. Oudjes als Hans Keilson en Hans Fallada zijn weer hip. Stoner van John Williams werd een bestseller, en ook Karoo past in het rijtje. De van oorsprong Servische Amerikaan Steve Tesich schreef vooral toneelstukken en filmscenario's, maar kort voor zijn dood in 1996 voltooide hij ook een roman. Karoo werd twee jaar later uitgegeven, en pas onlangs ontdekt in Europa.

Saul Karoo is de naam van het hoofdpersonage. Karoo is scriptdokter: hij redt wat er te redden valt van wankele filmscenario's en verdient daar veel geld mee. Op privégebied gaat het minder goed. Karoo heeft de neiging zichzelf centraal te stellen. Zijn huwelijk is erop stukgelopen en hij mijdt elk contact met zijn zoon. Even gaat het beter, wanneer een vrouw uit een ver verleden opduikt in een film die hij moet repareren. Maar ondertussen werkt Karoo lustig verder aan zijn eigen ondergang.

Zelden krijg je in een boek zo een zonderling personage voorgeschoteld als Saul Karoo. Hij ondergaat alles, is zelfdestructief en egocentrisch, maar niettemin best sympathiek. Ondanks alle geld en succes kijkt hij liever toe op zijn eigen verval. Memorabel is wel het minste dat je over Karoo kan zeggen.

Karoo van Steve Tesich - oorspronkelijke titel Karoo - verscheen bij Prometheus in 2013, vertaald uit het Amerikaans door Mario Molegraaf.
464 blz, isbn 9789044623857

Geen opmerkingen: