24 november 2013

Dror Mishani - De verdwenen zoon'Wij hebben hier geen seriemoordenaars, geen ontvoeringen, nauwelijks aanranders die zich op straat aan vrouwen vergrijpen. Als er bij ons een misdaad wordt gepleegd, is het meestal de buurman, de oom, de grootvader, en er is geen ingewikkeld onderzoek nodig om vast te stellen wie het gedaan heeft en het mysterie op te lossen.'

***

In de literatuur heb je Amos Oz en David Grossman, maar een Israëlische misdaadroman, daar hebben we nog niet veel van mogen genieten. Dror Mishani, een achtendertigjarige Tel Avivver (of hoe schrijf je dat), bijt de spits af en maakt er meteen een hele serie van. De verdwenen zoon, deel één in een reeks rond inspecteur Avraham Avraham, werd meteen genomineerd voor een International Dagger Award. Het is een ietwat aparte misdaadroman, sterk gefocust op twee figuren. De eerste is Avraham zelf, die de moeder van de jonge Ofer afscheept in de eerste uren na diens verdwijning. De volgende dag is de jongen nog niet terug. Het schuldgevoel kleurt vanaf dan Avrahams aanpak van het onderzoek.

De tweede hoofdfiguur is Ofers buurman, een leraar met schrijversambities. Zijn hang naar aandacht manoeuvreert hem naar het middelpunt van de zaak. Niettemin is het Avraham Avraham die de show steelt als twijfelende inspecteur, bijna overtroefd door een jongere collega. De verdwenen zoon komt misschien traag op gang, maar belooft wel veel voor de tweede Avraham-zaak, in Israël reeds verschenen onder de titel A possibility of violence.

De verdwenen zoon van Dror Mishani - oorspronkelijke titel TIK NE'DAR - verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen in 2013, vertaald uit het Hebreeuws door Ruben Verhasselt.
350 blz, isbn 9789085423775

Geen opmerkingen: