Pagina's

3 december 2013

Bavo Dhooge - Schaduw van de koning'De invloed van het internationalisme, van de joderij, van de vrijmetselarij, van het grootkapitaal, ach, we konden slechts handelen voor zover Parijs en Londen het toelieten. Ook al stond het nergens zwart op wit, het was onmiskenbaar de realiteit. Na de oorlog - wie de overwinnaar ook is - zal een klein land van acht miljoen inwoners zoals het onze niet helemaal meer vrij zijn.'

***

Bavo Dhooge heeft in zijn relatief korte carrière al menig genre bedreven (tot grote tevredenheid van de VN Thrillergids en Kogel-, Diamant- en Poirotjury's), maar een historische roman was daar tot dusver niet bij. Schaduw van de koning werd bij uitgevers Borgerhoff & Lamberigts meteen omgedoopt tot Dhooges magnus opus. De Gentenaar werkte er zes jaar aan, en voor een auteur van minstens drie boeken per jaar is dat héél lang. In Schaduw van de koning beschrijft hij een stukje vaderlandse geschiedenis, maar dan vanuit een aparte invalshoek.

Hoofdpersonage is de Duitse kolonel Werner Kiewitz, die koning Leopold III moet bewaken (verbindingsofficier is de officiële titel) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de geschiedenisnitwits: Leopold legde zich neer bij de Duitse hegemonie, en weigerde, tegen zijn regering in, te vluchten naar Londen. Werner Kiewitz begeleidt Leopold bij zijn omstreden bezoek aan Hitler en is getuige van diens huwelijk met Lilian Baels, een huwelijk dat hem bij het volk niet populairder maakt. Een en ander zal na de oorlog leiden tot een vervroegde troonsbestijging van zoon Boudewijn.

Dhooge vult de gekende geschiedenis aan met een boeiende verhaallijn. Kiewitz, in Laken letterlijk en figuurlijk ver van Hitler verwijderd, wil heel graag dichterbij de koning komen en vat genegenheid op voor de kersverse prinses Lilian. Het is helaas twijfelachtig of koning en prinses wederzijdse gevoelens koesteren voor Kiewitz, en ook de nazi-oversten beginnen argwaan te koesteren.

Af en toe sluipen nog echte Dhooge-trekjes in het boek. Een scène waarin de Gestapo de vingers van een pianist afhakt is pure Tarantino, zoals we van Dhooge gewoon zijn, maar over het algemeen is de toon veel serieuzer. Kiewitz wordt slachtoffer van een soort omgekeerd Stockholmsyndroom. De gijzelnemer vat een verrassend diepe sympathie op voor de man die hij moet bewaken. Schaduw van de koning is een zorgvuldig gedocumenteerde roman, misschien iets te breed uitgesponnen, maar best boeiend. Een verrassing in Dhooges oeuvre is het sowieso.

Schaduw van de koning van Bavo Dhooge verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts in 2013.
448 blz, isbn 9789089313737

Geen opmerkingen: