16 februari 2014

Anita Nair - De wreedheid van het hartToen Santosh' overplaatsing naar het bureau van Gowda een feit was, zei Muni Reddy bedachtzaam: 'Hij is geen makkelijke man om mee te werken, maar godzijdank hebt u één voordeel. U bent toch ook van de Gowda-kaste? Hij zal vast en zeker op u letten.'

***

In de Noir-reeks brengt uitgeverij Signatuur 'literaire thrillers van over de hele wereld'. We mogen dat stilletjes aan ook letterlijk beginnen nemen: we hadden al een Amerikaanse, een Zweed, een Mexicaan, een Argentijn, en nu zowaar een Indische. Anita Nair geniet al enige bekendheid dank zij romans als Minnares. De wreedheid van het hart is haar eerste thriller.

Als je op zoek bent naar iets exotisch ben je bij Nair aan het juiste adres. Bangalore, een miljoenenstad in het zuiden van India, staat mijlenver van onze westerse cultuur. De veelvuldig vermelde hapjes klinken misschien nog het meest vertrouwd (de uitgebreide woordenlijst achteraan helpt ook wel). Maar de sfeer is anders: de religies die over elkaar heen tuimelen, de kastecultuur die muren optrekt tussen mensen, het taboe van de nochtans alom aanwezige ladyboys en transgenders,... De cultuurschok kan niet groter zijn.

En toch heb je daar dan een rechercheur als Borei Gowda, een eigenwijze, chagrijnige dikkerd met huwelijksproblemen en een neiging te veel te drinken. Een niet onbesproken verleden bovendien, en een zoon die begint te experimenteren met drugs. Een omschrijving die bij wel meer Europese en Amerikaanse inspecteurs zou passen. Maar de achtergrond is dat dus hoegenaamd niet, net zomin als de zaak, die draait rond een seriemoordenaar, corrupte politici, eunuchen en hijra's. Dat laatste moet je maar eens opzoeken.

De wreedheid van het hart van Anita Nair - oorspronkelijke titel Cut Like Wound - verscheen bij Signatuur in 2013, vertaald uit het Engels door Laura van Campenhout en Annemarie van Limpt.
328 blz, isbn 9789056724665

Geen opmerkingen: