11 februari 2014

Ricardo Piglia - Doelwit in de nachtCommissaris Croce was een legendarische man. Hij was bij iedereen geliefd en werd door iedereen geraadpleegd. Ook al vond men hem een beetje maf. Hij kon altijd ineens overal opduiken en zwierf in zijn sulky langs velden en boerderijen, arresteerde veedieven en landlopers, maar ook rijkeluiskinderen die dronken terugkwamen uit de hoerenkasten in de sloppenwijken.

***

Een Argentijns plattelandsdorp wordt wakkergeschud door de komst van een avonturier, en vooral door zijn affaire met een tweeling, dochters uit een familie van plaatselijke grootgrondbezitters en industriëlen. Een echte aardbeving volgt wanneer diezelfde avonturier, Tony Durán, vermoord wordt. De oude commissaris Croce onderzoekt de zaak deels vanuit het gekkenhuis, waar hij terechtkomt wanneer hij tegen de officier van justitie ingaat. Een journalist uit Buenos Aires denkt er op de achtergrond het zijne van. De corruptie tiert welig op het platteland, zo blijkt, en niet alleen Croce gaat er bijna aan ten onder. Hij is bovendien niet het enige gedenkwaardige personage dat van Doelwit in de nacht een mooie aanwinst in de boekenkast maakt.

Doelwit in de nacht van Ricardo Piglia - oorspronkelijke titel Blanco nocturno - verscheen bij Signatuur in 2013, vertaald uit het Spaans door Harriët Peteri.
255 blz, isbn 9789056723873

Geen opmerkingen: