11 maart 2014

Sandro Veronesi - Grote reizen, kleine reizenDat is het grote probleem van Amerika: het slaagt er steeds in om zichzelf (en een groot deel van de wereld) in de eigen leugens te doen geloven. Als het ging om een enkel persoon zou je zeggen dat hij ziek is: hij gelooft in zijn eigen leugens. Maar wanneer je spreekt over een heel, en bovendien zo machtig volk, wordt het een ingewikkelder verhaal omdat de leugen, terwijl het wel een leugen blijft, ook gedeeltelijk waarheid wordt.

***

Sandro Veronesi is naast romanschrijver ook journalist, en in beide hoedanigheden komt hij wel eens in het buitenland. Daar schrijft hij ook stukjes over, en die zijn nu gebundeld in Grote reizen, kleine reizen. Het is een mix van persoonlijke ervaringen (vaak zijn vrouw en tweejarig dochtertje er ook bij) en reistips. Elke touroperator zou een Veronesi in dienst moeten hebben om landschappen te beschrijven, maar qua accomodatie zou ik er toch niet blindelings op afgaan. Een hotelkamer van 200 euro per nacht is volgens Veronesi redelijk geprijsd. Vliegen van Rome naar Athene aan 400 euro per persoon wordt weliswaar prijzig genoemd, maar niet onoverkomelijk. En nu we toch bezig zijn: ik heb er geen probleem mee als iemand Antwerpen een verborgen parel vindt, maar wie stelt dat je van het centrum tot aan het platteland niets lelijks zult aantreffen, zelfs niet als je er naarstig naar zoekt, die is niet verder geraakt dan de Cogels-Osylei. Los daarvan: Grote reizen, kleine reizen laat zich makkelijk lezen. Het interessantste is misschien wel het enige verzonnen reisverhaal: dat leidt namelijk naar de plaats van het vreselijke bloedbad uit XY.

Grote reizen, kleine reizen van Sandro Veronesi - oorspronkelijke titel Viaggi e viaggetti - verscheen bij Prometheus in 2014, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
207 blz, isbn 9789044625646

Geen opmerkingen: