Pagina's

15 november 2014

Giorgio Scerbanenco - Moord op school



Hij had nooit goed begrepen waarom Duca - en ook Duca's vader - zo hechtten aan recht, aan rechtvaardigheid, waarom ze het leven, dat toch al zo moeilijk was, nog moeilijker wilden maken door dat gedoe over recht en rechtvaardigheid.

****

I ragazzi del massacro, zo luidt de originele titel van de nieuwste thriller van uitgeverij Serena Libri. Geef toe, dat klinkt een stuk spannender dan Moord op school. Een massacro is het zonder twijfel, de brute afslachting in het klaslokaal in Milaan waar juffrouw Matilde Crescenzaghi enkele tieners op het rechte pad tracht te houden. Jongens van dertien tot twintig jaar zijn het, "waarvan het grootste deel in opvoedingsgestichten had gezeten, een alcoholverslaafde vader had of een moeder die zich prostitueerde, en waarvan verscheidene leerlingen tbc of syfilis hadden."

Jawel, er is nog sprake van tbc: het boek werd in 1968 geschreven door de in Oekraïne geboren Vladimir Scerbanenko, die met zijn ouders naar Italië emigreerde en zijn naam veranderde in Giorgio Scerbanenco. Tot aan zijn overlijden in 1969 schreef hij verschillende romans en thrillers; die laatste vaak rond inspecteur Duca Lamberti, een voormalige arts die niet al te zachtzinnig optreedt tegen de vermeende moordenaars, en die het ook niet zo begrepen heeft op vrouwen of homoseksuelen. De eersten zijn gewoonlijk hysterisch en theatraal, homoseksuelen zijn simpelweg fout. Het zullen wel de zeden van de tijd zijn, want verder doet Moord op school verrassend modern aan. Vandaar waarschijnlijk dat Scerbanenco als de vader van de Italiaanse misdaadroman wordt beschouwd.

Het lokaal waar juffrouw Matilde is afgeslacht, wordt tot in detail beschreven. Alles wat in het onderzoek van belang kan zijn is omcirkeld met witte verf en op een plattegrond aangeduid. Een beetje zoals je dat ook in moderne tv-series ziet gebeuren, alleen dat het niet geeft als er hier en daar wat DNA vernietigd wordt. Lamberti, ondanks zijn occasionele harde aanpak, gebruikt vaak psychologische trucjes om zijn doel te bereiken.  Hij tracht te begrijpen wat een groep scholieren tot zo een gruwel kan drijven. Zijn baas gaat zich zelfs afvragen wat het ertoe doet, als het wel duidelijk is dat niemand anders de juffrouw kan hebben vermoord. Een zeer interessante Duca Lamberti dus, in een verrassende flashback naar de sixties.

Moord op school van Giorgio Scerbanenco - oorspronkelijke titel I ragazzi del massacro - verscheen bij Serena Libri in 2014, vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm.
262 blz, isbn 9789076270814

Geen opmerkingen: