4 januari 2015

Jens Lapidus - ViproomTeddy voelde de ademhaling in zijn hals, en met serieuzere stem zei Dejan: 'Welkom buiten, man.'
Ze keken elkaar aan. Dejans ogen stonden duister, vragend, maar tegelijkertijd half dichtgeknepen.
Toen kwam de paardenraceglimlach tevoorschijn. 'Je ziet er goddomme goed uit.'
'Jij ook,' loog Teddy.

***

Teddy is een crimineel, net vrijgelaten uit de gevangenis en vastberaden voortaan op het rechte pad te blijven. Emelie is een assistent-juriste, druk bezig carrière te maken in het advocatenkantoor waar ze zich bezighoudt met zakenrecht. Het is haar baas Magnus die Emelie en Teddy samenbrengt in voor het kantoor atypische zaak: de kidnappers opsporen van Philip, op vraag van diens schatrijke ouders. Achter de statige gevels hartje Stockholm zitten heel wat ranzige geheimen verborgen, zo blijkt al snel.

De kracht van Lapidus' Stockholm-trilogie (Snel geld, Bloedlink, Val dood) zat 'm in de gebalde taal en de mix van witteboordencriminaliteit enerzijdes en het pure geweld van de Zweeds-allochtone maffiabendes anderzijds. Die mix is er nog altijd een beetje in zijn nieuwe thriller, de telegramstijl helaas niet meer. Dat brengt Viproom in het vaarwater van andere Zweedse hard-boiled thrillers. Er zit wel degelijk vaart in (al duurt het wel even voor het zover is), en de opbouw rond vooral Teddy en zijn familie is sterk, maar Viproom mist toch wat van het rauwe waar de Stockholm-trilogie zo sterk in was.

Viproom van Jens Lapidus - oorspronkelijke titel VIP-rummet - verscheen bij AW Bruna in 2014, vertaald uit het Zweeds door Steven Schneijderberg.
448 blz, isbn 9789400505162

Geen opmerkingen: