8 februari 2015

Robert Littell - De gezustersZij waren, zou je kunnen zeggen, onafscheidelijk, het opvallendste koppel van de Company. Het verhaal ging dat ze wel twee handen op één buik zouden zijn, maar dat was het niet; dat was het zelfs helemáál niet. Het was meer een kwestie van symbiose; de twee kanten van één munt. Keken ze allebei dezelfde kant op, dan zag Francis een bos en Carroll bomen; Francis componeerde, Carroll schreef er de woorden bij; Francis kon met bijna vrouwelijke intuïtie en grote stappen onwaarschijnlijke doelen nalopen terwijl Carroll, die feitelijk heel prozaïsch was, hem achterna sukkelde, wikkend en wegend bij elke stap.

****

Ik denk niet dat veel Vlamingen al ooit van Tomas Ross gehoord hebben, maar in Nederland is de thrillerauteur zo bekend dat hij een eigen reeks van Crime Classics mocht samenstellen. Een van de eerste titels is De gezusters van Robert Littell, volgens Ross 'een briljante thriller. Tijdloos, en met grote kennis van zaken geschreven.'

Littell schreef De gezusters in 1986, tussen andere succesvolle titels als Het verraad van A.J. Lewinter en De machtsfabriek. De Gezusters is geschreven toen het einde van de Koude Oorlog stilaan in zicht kwam, maar speelt zich enkele decennia eerder af. Tomas Ross vermeldt het op de achterflap: het gaat over de moord op JFK in 1963, al wordt dat nooit met zoveel woorden gezegd. Hoofdrolspelers zijn twee Amerikaanse CIA-werknemers, de Gezusters. Hun glorietijd lijkt voorbij, maar binnenskamers broeden ze op plannen die zelfs in CIA-kringen controversieel bevonden zouden worden. Maar ze zijn het gewoon geheimen te verbergen, en denken er ook nu wel mee weg te komen. Meer nog, ze plannen de perfecte misdaad, met twee Russen in sleutelposities: een overloper en een slapende agent in New York.

Iedereen denkt aan de touwtjes te trekken in deze ingenieuze thriller, maar dat blijkt telkens weer niet het geval te zijn. Littells stijl blijft intussen een mix van occasionele slapstick met de bloedige ernst van de koude oorlog. Tomas Ross had geen ongelijk De Gezusters als eerste topthriller te selecteren.

De gezusters van Robert Littell - oorspronkelijke titel The Sisters  - verscheen bij Cargo in 2015, vertaald uit het Amerikaans door Sante Brun.
346 blz, isbn 9789023488705

Geen opmerkingen: