23 april 2015

Arne Dahl - Woede'De moordenaar wilde er echt zeker van zijn dat Vacek dood was', zei Donatella Bruno. 'Een mes in zijn hart en een enorme injectie in zijn schouder. Kijk maar naar het wondoppervlak, die injectiespuit heeft een flinke afmeting. Het is natuurlijk niet te zeggen voor de forensisch experts en de patholoog-anatoom hun werk gedaan hebben, maar de moordenaar moet wel línkshandig geweest zijn om gelijktijdig het mes in zijn hart en de injectiespuit in Vaceks schouder te steken.'

****

Trek je niet te veel aan van het vreemde apocalyptisch aandoende begin: Arne Dahl verliest zich wel vaker in dat soort cryptische spelletjes, en ook deze keer wordt alles later duidelijk. Ook de breed meanderende verhaallijnen van Dahl zijn intussen bekend. Achter elke zaak die wordt opgelost, achter elke Duitse toerist, achter elke doodgestoken zatlap, zit er nóg een zaak, nóg een seriemoordenaar, nóg een slachtoffer. Het Opcopteam - een geheim Europees equivalent van de FBI - detecteert intuïtief maar feilloos waar het wringt en vindt verbazend gemakkelijk haar weg in zowel De graaf van Monte-Cristo, de geschiedenis van het communisme als de genetica. Arne Dahl is dé thrillerauteur voor de meerwaardezoeker: grappig, relevant, uitdagend, en nog spannend ook.

Woede van Arne Dahl - oorspronkelijke titel Hela havet stormar - verscheen bij De Geus in 2014, vertaald uit het Zweeds door Marika Otte.
504 blz, isbn 9789044524291

Geen opmerkingen: