Pagina's

16 mei 2015

G. Tomasi di Lampedusa - De tijgerkat. Herinneringen aan mijn jeugd en andere verhalenEn zo luidt ook mijn antwoord aan u, beste Chevalley: de Sicilianen zullen nooit hun levensomstandigheden willen verbeteren, om de eenvoudige reden dat ze menen al volmaakt te zijn. Hun ijdelheid is sterker dan hun ellende.

****

De tijgerkat staat hier al een tijdje ongelezen in de boekenkast. Maar toen uitgeverij Athenaeum begin dit jaar een nieuwe versie uitbracht, was er geen excuus meer. De nieuwe uitgave is bovendien aangevuld met enkele verhalen, deels voor het eerst vertaald. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de ontstaansgeschiedenis van Lampedusa's enige, postuum uitgebrachte roman is er ook nog een uitgebreide toelichting, zowel door Lampedusa's stiefzoon als door vertaler Anthonie Kee.

De tijgerkat is het symbool van de Salina's, een oude adellijke Siciliaanse familie. De Italiaanse eenmaking staat voor de deur en de adel probeert zich een plaats te creƫren in het nieuwe bestel. Helaas moet de prins vaststellen dat 'de kleine liberalen van het platteland' de macht naar zich toetrekken. En zo staan de prins en zijn familie symbool voor het afsluiten van een tijdperk. "Hij had zelf beweerd dat de Salina's altijd de Salina's zouden blijven. Hij had ongelijk gehad. Hij was de laatste." Met de Italiaanse en Siciliaanse geschiedenis op de achtergrond ontvouwt zich het tragische verhaal van de ondergang van de Salina's.

De tijgerkat wordt terecht een van de grootste klassiekers van de Italiaanse literatuur genoemd. De andere verhalen in deze uitgave zijn helaas minder de moeite waard (Herinneringen aan mijn jeugd kan je voor mijn part best overslaan). Maar De tijgerkat, die moet je toch eens lezen.

De tijgerkat. Herinneringen aan mijn jeugd en andere verhalen van G. Tomasi di Lampedusa - oorspronkelijke titel Il Gattopardo, I racconti - verscheen bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in 2015, vertaald uit het Italiaans door Anthonie Kee, Yond Boeke en Patty Krone.
445 blz, isbn 9789025304539

Geen opmerkingen: