30 juli 2015

Arnaldur Indriðason - Erfschuld***

Arnaldur Indriðason is het boegbeeld van wat je slow literature zou kunnen noemen. Ik kan me niet inbeelden dat er thrillers bestaan waarin nog minder gebeurt. En toch verveelt Indriðason zelden of nooit. Vaak spelen zijn misdaadromans zich af op twee fronten tegelijk. In Erfschuld wordt een oude man dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavik. Op zijn bureau liggen krantenknipsels over een oude moordzaak uit de Tweede Wereldoorlog.

In het eerste knipsel werd bericht dat er achter de schouwburg een jong meisje vermoord was aangetroffen. Naar men aannam was ze gewurgd. Na de daad zou het lichaam naar de achteringang van het gebouw zijn verplaatst. De rechercheur die de zaak onderzocht, Flóvent, verklaarde dat hier sprake was van een zwaar misdrijf, weloverwogen en met voorbedachten rade gepleegd.

Wanneer blijkt dat de man vermoord werd, wordt oud-politieman Konrað (Erlendur is er deze keer niet bij) nieuwsgierig. Wat heeft de dood van een meisje achter het Nationaal Theater te maken met de dood van de oude man? Indriðason wisselt het onderzoek van Konrað af met dat van een IJslandse politieman en een Amerikaanse militair tijdens de oorlogsjaren. Een zeer boeiende periode waarin IJsland bezet wordt door de Britten, later gevolgd door de Amerikanen, en de onafhankelijkheid uitroept. Uiteindelijk wordt duidelijk hoe een zeventig jaar oude zaak nog een hedendaags staartje krijgt. Dat snelle actie niet altijd beter is, bewijst Indriðason boek na boek.

Erfschuld van Arnaldur Indriðason - oorspronkelijke titel Skuggasund - verscheen bij Q in 2015, vertaald uit het IJslands door Adriaan Faber.
271 blz, isbn 9789021457604

Geen opmerkingen: