Pagina's

5 augustus 2015

Philip Dröge - De schaduw van Tambora



****

Een vulkaan die uitbarst in Indonesië. Dat geeft vast problemen voor het vliegverkeer, denk je dan, met de Eyjafjallajökull nog in  het achterhoofd. Maar het is 1815, dus dat probleem stelt zich nog niet. En toch zijn de gevolgen vele malen groter dan toen IJsland nog eens het nieuws haalde in 2010. De Tambora vernietigt niet alleen het eiland rondom zich, inclusief drie koninkrijken, maar stoot ook wolken van as en zwavel uit tot ver daarbuiten.

Gloeiend heet magma drukt al een tijd met onvoorstelbare kracht tegen de aardkorst. Als een ballon die wordt opgeblazen, zwelt de grond op en komt het eiland op verschillende plekken meters uit de zee omhoog. Uit een aantal openingen in de aardkorst ontsnapt een deel van de druk, maar deze natuurlijke ventielen zijn lang niet groot genoeg om een catastrofe te voorkomen.

De halve wereldbol, tot in Europa en Noord-Amerika, kent extreem strenge winters, mislukte oogsten en hongersnood. Vooral fascinerend zijn de onrechtstreekse gevolgen van de uitbarsting: sociale onrust, maar ook het ontstaan van de sociale zekerheid en de uitvinding van de fiets. Philip Dröge bekijkt in De schaduw van Tambora de wereldgeschiedenis, gewapend met de klimaatkennis van nu. En wat als er zich nog eens zo een uitbarsting voordoet? Zelfs 200 jaar geleden kon dat al voor drama's zorgen. En toen waren er nog niet eens vliegtuigen in de lucht.

De schaduw van Tambora van Philip Dröge verscheen bij Spectrum in 2015.
287 blz, isbn 9789000343607

Geen opmerkingen: