9 oktober 2015

Bruno Tersago - Groeten uit Griekenland****

Een rechte kant is er niet meer aan, aan die Griekse toestanden. Naargelang de bron wordt de crisis geweten aan Griekse luiheid en corruptie, of aan de al te starre besparingspolitiek van de Europese trojka. Voor beide visies zijn wel argumenten te vinden. Maar het is niet makkelijk een oordeel te vellen zonder dat je de situatie ter plaatse kent. Daarom is een boek als Groeten uit Griekenland zeer welkom.

Ik stuur u een postkaart van aan de Middellandse Zee. Een beschrijving, zonder al te veel interpretatie, en zonder brede analyses. Dat is het werk van economen, politicologen en sociologen.

Bruno Tersago, 'onze man in Athene', brengt een verslag uit van op straat. Hij schetst de achtergrond van de crisis: de verhalen die hier nooit het nieuws haalden, over corrupte politici, onaantastbare oligarchen, een falende rechtstaat. Van hieruit leek het maar al te vaak of de Grieken de straat op gingen om hun voorrechten niet kwijt te spelen, terwijl ze in feite hun frustratie uitten over een politieke klasse en haar selectieve aanpak van de problemen.

Hoe het nu verder moet, is nog altijd niet helemaal duidelijk, ook niet na Tsipras' tweede verkiezingsoverwinning. "Maar als dit boek bijdraagt tot het creƫren van een begin van begrip, dan is het alle moeite waard geweest." Missie geslaagd, denk ik.

Groeten uit Griekenland van Bruno Tersago verscheen bij uitgeverij EPO in 2015.
239 blz, isbn 9789491297625

Geen opmerkingen: