6 oktober 2015

Andrea Vitali - Juffrouw Jole wil een man***

Juffrouw Jole werkt voor de gemeenteadministratie van Bellano, aan het Comomeer, en is vooralsnog ongehuwd. Ze droomt wel eens van haar prins op het witte paard, maar daar blijft het bij. Tot ze uitgenodigd wordt op een feestje bij een oude vriendin.

Dankzij het beetje wijn dat ieder van hen dronk, kwamen de meest uiteenlopende anekdotes over de huwelijkse staat ter tafel. In geen jaren had Jole zo moeten lachen en om niet bij de anderen achter te blijven had ze op een gegeven ogenblik haarzelf en haar bestaan als oude vrijster op de hak genomen, tot vermaak van haar tafelgenoten. De aanwezigheid van al die getrouwde vriendinnen, sommige hadden kinderen, had haar niet treurig gestemd. In tegendeel, het had haar nieuwe energie gegeven: alsof binnen in haar een nieuwe gedachte was opgebloeid, namelijk dat het leven vol verrassingen is en zij behalve de wens ook het recht had om hoop te hebben, om uit alle macht de droom van een man, een echtgenoot na te jagen.

Daarmee is de kiem gezaaid, maar de aspiraties komen pas in een stroomversnelling wanneer haar collega Iris, niet al te snugger en eerder achterbaks van aard, gaat trouwen en wegens problemen op het werk Jole niet eens uitnodigt voor het feest. De reeks misverstanden die daarop volgt zou in FC De Kampioenen niet misstaan (al ligt een vergelijking met De Collega's meer voor de hand). Alleen lijdt Vitali niet aan het gebrek aan inspiratie en frisheid waar de kampioenen na twintig jaar wel mee te kampen krijgen. Een amusant boek dus, geen hoogstaande literatuur, maar een mooi zomers tussendoortje.

Juffrouw Jole wil een man van Andrea Vitali - originele titel Un amore di zitella - verscheen bij Serena Libri in 2009, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made.
151 blz, isbn 9789076270524

Geen opmerkingen: