11 november 2015

Paolo Sorrentino - Jeugd***

Paolo Sorrentino is in de eerste plaats regisseur. Zijn La grande bellezza uit 2014 werd bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse film. Maar hij schrijft ook boeken, met groot succes in Italië en iets minder daarbuiten (zie Iedereen heeft gelijk, Lebowski Publishers, 2011). Zijn nieuwste wapenfeit is La giovinezza, ofwel Youth. De film draait volop in de zalen, en ook het boek is te verkrijgen. Dat laatste is eigenlijk gewoon het filmscript.

'Heb jij vandaag gepist?' vraagt Fred.
'Twee keer. Vier druppels. Jij?'
'Hetzelfde. Min of meer.'
'Min of meer?'
'Min.'

Jeugd speelt zich af in een wellness-hotel in de Alpen, een vakantieoord voor de welgestelden, met een dagelijkse medische check-up, sauna en fitness. Hoofdfiguren zijn tachtigers Fred en Mick, respectievelijk een gepensioneerde componist en een filmregisseur die aan zijn laatste film werkt. Verder telt de microkosmos een Hollywoodster, een zwaarlijvige Zuid-Amerikaanse ex-voetballer en een bizar Duits koppel. De personages draaien een beetje om elkaar heen, zonder veel meer dan rimpelingen te veroorzaken in het zwembad. Zo gaat het tot het einde door, bijna plotloos, langs soms komische, bijna absurde scènes.

Of de film beter is dan het boek, weet ik niet. Maar voor de helft van de prijs van het boek krijg je er in de bioscoop wel de beelden bij, en topacteurs als Michael Cain en Harvey Keitel.

Jeugd van Paolo Sorrentino - originele titel La giovinezza - verscheen bij De Bezige Bij in 2015, vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm.
205 blz, isbn 9789023497660

Geen opmerkingen: