13 november 2015

Giorgio Fontana - Dood van een gelukkig man***

Van de jonge Milanees Giorgio Fontana (1981) verscheen eerder Het geweten van Roberto Doni, waarin een rechter op het einde van zijn carrière last krijgt van zijn geweten. Dan is rechter Giacomo Colnaghi in Fontana's nieuwe roman een stuk rechtlijniger: de wet is de wet. Al proberen beiden uiteindelijk alleen maar recht te doen geschieden. Voor Colnaghi is de terreur van de Rode Brigades nooit te rechtvaardigen.

'Middelen en doel moeten op gelijke hoogte staan,' zei Colnaghi. 'Anders is alles verloren. En het komt dus nooit in jullie op dat de "individuele personen" die jullie veroordelen heel gewone mensen zijn? Mensen zonder enige band met de machtscentra die jullie willen ondermijnen.

Dat Colnaghi's eigen vader in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde als verzetsheld, maakt het hem niet makkelijker. Het communistische verzet vocht toen tegen de fascisten, precies wat de terroristen in 1981 ook pretenderen te doen. Het verhaal van de vader in het verzet en het onderzoek in 1981 naar de aanslag op een christendemocratische chirurg lopen door elkaar heen.

Een moordonderzoek, inderdaad, maar verwacht vooral geen detectiveroman of thriller. Fontana concentreert zich op de figuur van Colnaghi, met zijn familiale problemen en de rechtvaardiging die hij bij zichzelf zoekt voor het veroordelen van de terroristen. Het boek is daardoor soms nogal zwaar en richtingloos, maar de thematiek is wel een doordacht oordeel waard.

Dood van een gelukkig man van Giorgio Fontana - originele titel Morte di un uomo felice - verscheen bij Wereldbibliotheek in 2015, vertaald uit het Italiaans door Philip Supèr.
238 blz, isbn 9789028426375

Geen opmerkingen: