Pagina's

24 januari 2016

Tim Weiner - Een man tegen de wereld



****

Tim Weiner, een Pulitzer Prize-winnende journalist, schreef al eerder over CIA (Een spoor van vernieling) en FBI, en richt zijn pijlen nu op Richard Nixon, misschien de meest beruchte Amerikaanse president, en degene die in recente tijden het dichtst bij een impeachment is gekomen (ondanks Clintons geflikflooi met stagiaires). Weiner maakt gebruik van archieven die pas de laatste jaren zijn vrijgegeven.

Na drie weken in functie had Nixon besloten meer te doen, veel meer. Maar het kon het best in het geheim worden gedaan. Hij zou zich daarom meer inspannen om zijn oorlogsplannen aan het oog te onttrekken. Afwijkende meningen zouden worden uitgeschakeld door misleiding.

Flatterend is het beeld niet dat Weiner van Nixon schetst. De president voelt zich niet zozeer gedreven door het algemeen belang, als wel door zijn eigen glorie. Alles is gericht op zijn herverkiezing. Met dat doel voor ogen laat hij vriend en vijand bespioneren (met Watergate als dieptepunt), of dropt hij achter de rug van het congres duizenden bommen op Cambodja in een poging de oorlog in Vietnam te beƫindigen. Zelfs toenaderingen tot Moskou en Peking zijn uiteindelijk tot die hang naar macht te herleiden. Zeer boeiend en vlot boek, niet alleen over Nixon zelf maar ook over de Amerikaanse buitenlandse politiek op een cruciaal moment in de geschiedenis.

Een man tegen de wereld. De tragiek van Richard Nixon van Tim Weiner - originele titel One Man Against the World. The Tragedy of Richard Nixon - verscheen bij De Bezige Bij in 2015, vertaald uit het Engels door Albert Witteveen.
416 blz, isbn 9789023492610

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jakkrit ai google

Anoniem zei

Jakkritkaewtoom