Pagina's

25 maart 2016

David Lagercrantz - De val van Turing



***

De val van Turing begint met het einde: de dood van Alan Turing, de Engelse wiskundige die tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol speelde in het kraken van nazi-codes. Turings levensverhaal is bekend: nog geen twee jaar geleden werd zijn rol gespeeld door Benedict Cumberbatch in The imitation game. De tragedie van de held die na de oorlog wegens zijn homoseksualiteit uit de maatschappij wordt verstoten blijft tot de verbeelding spreken. Ook de Zweedse auteur David Lagercrantz (intussen bekend van deel 4 van Larssons Millenniumtrilogie) werd erdoor gefascineerd. Hij besloot er een roman over te schrijven. Niet met Turing zelf in de hoofdrol, maar over de jonge politieman Leonard Corell die de vermeende zelfmoord van Turing onderzoekt.

De dode was mager, vrij goed getraind, maar met een ongewoon zachte, bijna vrouwelijke borst, en hoewel Corell redelijk nauwkeurig te werk ging, vond hij geen tekenen van geweld, geen krabsporen of blauwe plekken, enkel wat zwarte verf op de vingertoppen, en verder het schuim in de mondhoek. Hij rook eraan en begreep toen waarom hij zo misselijk was.

Corell komt in de problemen wanneer hij Turings bezigheden tijdens de oorlog achterhaalt - op dat moment nog een staatsgeheim. Maar vooral ook merkt hij dat zijn eigen leven hem niet meer bevalt. Corell komt tot nieuwe inzichten over de kortzichtigheid van de politie en de verbetenheid waarmee homo's vervolgd worden (waaraan ze alleen kunnen ontkomen door zich te laten volspuiten met hormonen). De val van Turing is bijwijlen pakkend en boeiend, maar Lagercrantz klinkt iets te vaak alsof hij een college staat te geven over wiskundige logica of over ethiek in de jaren 1950.

De val van Turing van David Lagercrantz - originele titel Syndafall i Wilmslow - verscheen bij Signatuur in 2016, vertaald uit het Zweeds door Geri de Boer.
397 blz, isbn 9789056725440

Geen opmerkingen: