1 november 2017

Arne Dahl - Haat****

Haat is het vierde en laatste deel in de Opcop-serie van Arne Dahl, die op zich een spin-off was van een reeks thrillers rond het Zweedse A-team. Dat team werd grotendeels geïntegreerd in het Europese, top-secret Opcop-team, een deel van Europol dat de grote georganiseerde misdaad moet aanpakken. Als Opcop-baas heeft Paul Hjelm drie boeken lang bloedstollende avonturen te verwerken gekregen, met ook nogal wat losse draadjes. Die moeten allemaal een gepast einde krijgen in Haat: de obscure activiteiten van een beveiligingsbedrijf, de moord op een Opcop-teamlid en de ontvoering van twee andere, de creatie van genetisch gemanipuleerde wereldleiders.

Dat alles krijgt zijn beslag in Haat. Zoals in veel van Dahls boeken begint Haat nogal verwarrend, met drones die vreemdelingen verdrijven van een onbewoond eiland, maar alles wordt uiteindelijk perfect duidelijk. Het geheel is misschien een beetje overdadig (geen wonder dat Hjelm zelf ook aan psychologische begeleiding toe is) maar alle verhaallijnen krijgen wel een passend einde. Dahl schrijft nog altijd de meest zinderende thrillers over grensoverschrijdende dreigingen. Met een vleugje humor bovendien.

Intussen is Dahl begonnen aan een nieuwe reeks rond twee speurders, Berger en Blom. Deel 1, Grensgebieden, ligt al in de winkel. Ik ben benieuwd.

Haat van Arne Dahl - originele titel Sista paret ut - verscheen bij De Geus in 2017, vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer.
535 blz, isbn 9789044535921

Geen opmerkingen: