1 november 2017

Karin Fossum - De fluisteraar***

De fluisteraar, Ragna Riegel geheten, is een vrouw van in de veertig. Tijdens een operatie is ze haar stem grotendeels kwijtgespeeld. Ze is tenger en schuchter, en draagt steevast het uniform van haar werkgever Europris.

Ruim veertig jaar lang had de spiegel het haar ingewreven dat ze geen schoonheid was en ze had haar hoofd gebogen en het feit geaccepteerd. Als de wind een vonk had meegevoerd, had haar haar waarschijnlijk vlam gevat, het was droog als hooi en zij zag bleek als papier.

Niet het soort vrouw dat argwaan zou wekken, hoogstens medelijden. En toch zit Ragna al vanaf de eerste pagina van De fluisteraar in de werkkamer van inspecteur Sejer, verdacht van een vreselijke misdaad. Wat dat is, komen we pas veel later te weten. Minstens even belangrijk is de vraag hoe het zo ver is kunnen komen. Langzaam (misschien iets té langzaam) tekent Karin Fossum de contouren uit van een beschadigde vrouw. Een gelouterde Sejer veroordeelt misdaden, maar toont tegelijk compassie. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

De fluisteraar van Karin Fossum - originele titel Hviskeren - verscheen bij Uitgeverij Marmer in 2017, vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen.
362 blz, isbn 9789460683640

Geen opmerkingen: