26 juni 2006

Staf Schoeters - Belegerd verleden
Wie? De Antwerpenaar Staf Schoeters schrijft tegenwoordig vooral historische intrigeromans. In 1998 won hij de Hercule Poirotprijs voor De schaduw van de adelaar, het eerste deel in zijn Napoleon-trilogie.

Wat? Een Duitse historicus op zoek naar zijn Vlaamse roots.

Genre: historische intrigeroman

Sterren: ****


Wat leverde hem de interpretatie op van enkele vergeelde foto's die niet eens aansloten bij zijn persoonlijke herinneringen? Dode geschiedenis... Een vreemde conclusie voor iemand die de historie tot zijn beroep had gemaakt. Was er uitgaande van deze schaarse elementen een zinvolle voortzetting mogelijk? Of volstond het om alles op een rijtje te zetten en de som te maken?


Recensie: Staf Schoeters schreef eerder al een uitmuntende trilogie die zich afspeelt in de periode net voor het ontstaan van Belgiƫ. Voor het eerste deel, De schaduw van de adelaar, ontving Schoeters de Hercule Poirot-prijs. In de trilogie deed hij een stukje geschiedenis uit de doeken aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van enkele al dan niet fictieve personages. In Belegerd verleden gaat Schoeters op dat elan verder, alleen verplaatst hij zijn vizier naar de Eerste Wereldoorlog. In de periode net voor de val van Antwerpen, onder Duits geschut, bevinden we ons in een hotel onder leiding van Maria Bayens. Het hotel is niet alleen de verblijfplaats van diplomaten allerhande, het is ook de uitvalsbasis van de Amerikaanse journalist Eugene Rawlins, die er samen met de Ierse fotograaf Donald Maupin op uit trekt om de oorlogshandelingen te verslaan. Hoewel zich rond de gebeurtenissen in het hotel een klein misdaadverhaal afspeelt, en er ook in het heden een intrige speelt, is de historische achtergrond veruit het interessantste aan Belegerd verleden. Schoeters vertelt over de bombardementen, het Amerikaanse isolationisme, de gruweldaden van de Duitsers en het verraad dat sommige Vlamingen pleegden door te collaboreren met de bezetter. Schoeters heeft zijn huiswerk gemaakt voor alweer een zeer boeiende historische roman.

Meer van Schoeters: Rubensrood (***)
Links: Vlaamse misdaadauteurs

Belegerd verleden van Staf Schoeters werd gepubliceerd door BMP in 2004. ISBN 9057202026.

Geen opmerkingen: