19 juli 2006

Giancarlo De Cataldo - Misdaden"Het is een knappe jongen geworden, die Marco. Hij heeft een scherp gezicht, met iets nadenkends in zijn uitdrukking. Wat voor een werk zou hij doen, vraagt ze zich af. Ze zou het graag willen weten, maar ze stelt nooit dat soort vragen aan mensen die ze tegenkomt. Wat voor een beroep heb je, ga je trouwen, wanneer studeer je af. En wat als iemand geen werk heeft? Als hij geen geld heeft of niemand om mee te trouwen? Zo zorg je er toch voor dat hij zich ongemakkelijk gaat voelen? Over sommige dingen denken de mensen niet na. Of ze denken eraan en doen het expres."
(uit Teresa's nest, Diego De Silva)

***

Steeds meer Italiaanse misdaadauteurs zijn ook in onze boekenwinkels terug te vinden. Andrea Cammileri is waarschijnlijk de bekendste, maar ook Niccolò Ammaniti (Ik ben niet bang), Giorgio Faletti (Ik dood), Massimo Carlotto (de Alligatorreeks), Marcello Fois (de reeks rond advocaat Bastianu) en Giancarlo De Cataldo (schrijver van het indrukwekkende debuut De bende van Magliana) zijn intussen min of meer gekende namen. De Cataldo stelde een bundel samen met de beste Italiaanse crimeverhalen. Het genre wordt wel eens de 'Italiaanse noir' genoemd. Nochtans, zo zegt De Cataldo in zijn voorwoord, heeft iedere auteur zijn eigen stijl ontwikkeld, volledig los van elkaar. De 'noir' als verzameltitel bestaat dan ook vooral in de perceptie. Toch komen vaak dezelfde onderwerpen terug: corruptie, georganiseerde misdaad en immigratie.

De negen verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk het lezen waard, met drie positieve uitschieters. Niccolò Ammaniti schreef samen met Antonio Manzini een absurd aandoend verhaal over een plastisch chirurg die zijn drugs ergens kwijt moet. Diego De Silva houdt het serener, met een aandoenlijk verhaal over een misdadiger die zich verschanst bij zijn onderbuurvrouw, een oud dametje. Na een wantrouwig begin groeit de verstandhouding. Giancarlo De Cataldo tenslotte schreef misschien het origineelste verhaal over een nep-kidnapping die uit de hand loopt. Misdaden is een leuk boek met hapklare brokken voor op een zomers strand. Een Italiaans strand, als het even kan.

Lees meer over De Cataldo bij Italibro.

Misdaden van Giancarlo De Cataldo - oorspronkelijke titel Crimini - verscheen bij Rothschild & Bach in 2006, vertaald uit het Italiaans door Etta Maris, Karoline Sabbatino-Heybroek en Patrizia Zanin.
isbn
9049950264

Geen opmerkingen: