15 mei 2007

2 x kort
Man zonder land. Op 11 april overleed in New York Kurt Vonnegut, een van de grootste Amerikaanse schrijvers. Het laatste werk dat van hem verscheen, was een essay, A man without a country, vorig jaar bij ons uitgebracht als Man zonder land. Vonnegut, toen al 83, mijmert erin over vanalles en nog wat. Een lesje in creatief schrijven. Regel één: Gebruik geen puntkomma's. Het zijn hermafrodiete travestieten zonder enige betekenis. Het enige wat je ermee doet is laten zien dat je hebt gestudeerd. Maar bovenal spuit Vonnegut kritiek over de huidige Amerikaanse regering en haar standpunten over thema's als drugs, milieu en oorlog. Onze dierbare grondwet heeft helaas één zwakke plek, en ik zou niet weten hoe die verholpen kan worden. Het gaat hierom: alleen halvegaren willen president worden. Een leuk boekje.


Blauwvos. De IJslander Sjón is een literaire duizendpoot. Hij schrijft poëzie, romans, korte verhalen, kinderboeken, toneelstukken en liedjesteksten (o.a. voor Björk). De Geus publiceerde vorig jaar Blauwvos, een fragiele novelle waarin weinig gebeurt, maar die wel tot de verbeelding spreekt. In de hoofdrollen een plantkundige die een zwakbegaafd meisje in huis neemt, en de dominee die daar een probleem van maakt. En een blauwvos, natuurlijk. Een mooi boekje.


Man zonder land van Kurt Vonnegut werd uitgegeven door J. M. Meulenhoff in 2006, vertaald uit het Engels door Ko Kooman. 143 pagina's. ISBN 9029077395.
Blauwvos van Sjón werd uitgegeven door De Geus in 2006, vertaald uit het IJslands door Marcel Otten. 127 pagina's. ISBN 9044506862.

Geen opmerkingen: